Gratis bellen via internet (VoIP)

Gratis bellen via internet
Via internet kun je gratis bellen en vergaderen via diensten zoals FaceTime, Skype, Viber en WhatsApp. Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om voordelig, en soms gratis, te bellen naar alle vaste en mobiele nummers.Wat is VoIP bellen?
VoIP is een afkorting voor Voice over Internet Protocol, wat betekent dat je via het internet kunt bellen. Je kunt dit doen met een telefoon of met een computer. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een VoIP-app, die verbinding maakt met de persoon met wie je belt.

Hoe werkt het?
De meest gebruikte manier om te bellen met VoIP is via apps zoals Facetime, Google Meet, Skype, Viber of Whatsapp. Je belt daarmee gratis naar mensen die dezelfde app op hun toestel hebben, en tegen gunstige tarieven - of soms gratis - naar andere mobiele en vaste nummers.

Wat is het verschil met mobiel bellen?
Bij een gewoon mobiel telefoongesprek wordt het geluid via zendmasten verstuurd over een mobiel netwerk. Bij VoIP wordt het geluid via internet verstuurd. Een mobiel telefoongesprek kun je wel eens last hebben van slecht bereik. Bij VoIP kun je te maken hebben met een trage of instabiele internetverbinding, die ook invloed heeft op de kwaliteit van het geluid. Als je een goede internetverbinding hebt is VoIP bellen even betrouwbaar als een gewoon mobiel telefoongesprek.

Gratis bellen naar mobiele nummers

Kijk voor bellen en chatten via internet ook op: Messaging apps

Google Meet
Google Meet is een app voor videogesprekken en vergaderingen via internet. Het is ontworpen voor zakelijk bellen via internet, maar ook geschikt voor privé videobellen. Deze app is vooral handig als je al gebruik maakt van Google diensten, zoals Gmail. Na het installeren vraagt Google Meet om je telefoonnummer - dit moet je verifieren via een code - en om toestemming tot je contactenlijst. Je kunt mensen bellen die in je contacten staan, en als ze geen gebruiker zijn van Google Meet krijgen ze een uitnodigingslink om de app te installeren. Google Meet werkt soepel: videobellen gaat met één druk op de knop, en de rest wijst zich vanzelf. Het is handig dat je op Android toestellen bewegend beeld ziet van degene die je opbelt. Jouw beeld wordt pas zichtbaar als je opneemt.
Platform: Online, computer, tablet, iOS en Android telefoons.
Online vergaderen: Ja. Maximaal 100 personen. Daarboven is een Google Workspace abonnement nodig.
Taal: Nederlands.
Gratis videobellen naar: Google Meet gebruikers. Je kunt iedereen bellen die een telefoon heeft: mensen krijgen dan een uitnodiging om de app te installeren.

Facetime
FaceTime is een app die standaard aanwezig is op Apple-apparaten. Je kunt hiermee gratis bellen en videobellen met andere FaceTime-gebruikers. De app werkt goed en eenvoudig, maar je kunt alleen bellen naar andere Apple-gebruikers. Je kunt ook je scherm delen, bijvoorbeeld om foto's, documenten of presentaties te laten zien. Of via SharePlay samen kijken of luisteren naar films, muziek, podcasts of games.
Platform: Mac OS, iPhone, iPad.
Online vergaderen: Ja. Maximaal 32 personen.
Taal: Nederlands.
Gratis bellen naar: andere FaceTime gebruikers.

Skype
Skype is een betrouwbare dienst met veel mogelijkheden om wereldwijd te (video)bellen en te chatten, individueel of in een groep. Je kunt Skype gebruiken op een computer, maar ook op telefoons en tablets. Tegen betaling via een tegoed - Skypekrediet - kan voordelig worden gebeld met mensen die geen Skype hebben: zowel vast als mobiel. Bij Skype kies je een gebruikersnaam, en daarmee ben je vindbaar voor mensen in de Skype-app. Tegen betaling is het ook mogelijk om een echt nummer te krijgen bij Skype, waarmee je vanaf elke telefoon gebeld kunt worden.
Platform: Online, Windows, Mac OS, Linux, Android, iPhone, iPad, Nokia.
Online vergaderen: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis bellen naar: Skype gebruikers. Voordelig bellen naar alle vaste en mobiele nummers.

Slack
Slack is een online platform dat vooral bedoeld is voor zakelijke communicatie, maar je kunt er ook mee bellen. Deze app biedt veel mogelijkheden voor samenwerken - chatten, bestanden delen, werk organiseren - en heeft integraties met andere apps en diensten. Bellen met Slack verloopt via de spraak- of video-oproepen. Je kunt oproepen starten vanuit een kanaal of vanuit een directe chat. Je kunt ook je scherm delen en berichten sturen tijdens een gesprek.
Platform: Online, Windows, Mac OS, Android, iPhone, iPad.
Online vergaderen: Ja, maar alleen in de betaalde versie.
Taal: Nederlands.
Gratis bellen naar: Slack gebruikers. Slack heeft een gratis basisabonnement en betaalde abonnementen met meer opties.

Viber | Viber (iOS) | Viber (Android)
Met Viber kun je online bellen - met of zonder beeld - en chatten op een telefoon, tablet of computer. Je kunt gratis bellen en videobellen met andere Viber-gebruikers, of tegen lage tarieven bellen naar niet-Viber-nummers met Viber Out. Je kunt ook gratis bellen met bedrijven of organisaties die Viber gebruiken om met hun klanten te communiceren. Bij het videobellen kun je je scherm delen met anderen. Registreren is snel, en na de installatie zie je direct een lijst met de mensen uit je adressenboek die ook Viber gebruiken.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone.
Online vergaderen: Ja. Maximaal 20 personen.
Taal: Engels.
Gratis bellen naar: Viber gebruikers. Voordelig bellen naar alle vaste en mobiele nummers.

WhatsApp (iOS) | WhatsApp (Android)
Met deze populaire app kun je ook spraak- en videogesprekken voeren. Als je WhatApp hebt geïnstalleerd zie je daarin een lijst met je contacten die ook WhatsApp gebruiken. Klik bij een contact op het telefoon-icoon om een spraakoproep te starten. Voor meer informatie: WhatsApp voor beginners
Platform: Android, iOS, Windows Phone, Mac of Windows PC.
Online vergaderen: Ja. Maximaal 8 personen.
Taal: Nederlands.
Gratis bellen naar: WhatsApp gebruikers.

Gratis bellen naar vaste lijnen

VoipBuster
Via VoipBuster kun je gratis bellen naar vaste lijnen in Nederland, Frankrijk, Spanje, de VS en een aantal andere landen. Het werkt met een klein programma dat op de computer wordt geinstalleerd. Via een creditcard moet je een klein beltegoed aanschaffen. Dit beltegoed kun je gebruiken om naar niet-gratis nummers te bellen, zoals mobiele nummers.
Met VoipBuster is het ook mogelijk om te bellen met een gewone telefoon. Hiervoor moet je vaste nummer geregistreerd zijn bij VoipBuster. Je kunt het gesprek tot stand brengen via de computer - door nummers op te geven op de website - of geheel via de telefoon, door een lokaal toegangsnummer te bellen en daar het nummer op te geven dat je wil bellen. Aan deze diensten zijn - lage - kosten verbonden.
Platform: Windows, Android, iPhone en iPad.
Online vergaderen: Nee.
Taal: Nederlands.
Gratis bellen naar: vaste nummers in o.a. Nederland, Frankrijk, Spanje en de VS. Voordelig bellen naar andere vaste nummers en mobiele nummers.