EPS openen

eps bestand openen
Een EPS vectorbestand kan worden geopend met professionele grafische programma's, zoals Illustrator, Freehand en Photoshop. Maar ook deze gratis software kan EPS openen, verkleinen en omzetten naar een ander bestandstype.Wat is EPS?
EPS staat voor Encapsulated PostScript, een bestandstype dat voornamelijk gebruikt wordt voor vectortekeningen. EPS bestanden kunnen zowel tekst als graphics omvatten: ze bieden de informatie die nodig is om een tekening te maken, maar kunnen ook bitmaps (foto's) bevatten.

EPS bestand online omzetten naar JPG of PDF

Als je geen programma op je toestel hebt dat EPS-bestand kan openen kun je het omzetten naar een PDF of JPG-bestand. Dit werkt op computers, en ook op iPhones of Android telefoons. Na het omzetten kun je de inhoud van het EPS-bestand zien, maar niet bewerken.

Cloud Convert
Gratis voor maximaal 25 conversies per dag. Er gelden geen limieten voor de bestandsgrootte. Deze website werkt ook op telefoons.
Platform: Online.
Taal: Engels.
  1. Klik op Select File en kies het EPS-bestand op de computer of telefoon.
  2. Klik op het pijltje en kies bij image voor JPG
  3. eps naar pdf eps naar pdf
  4. Of ga naar document en kies PDF
  5. eps naar pdf
  6. Klik op Convert
  7. .
  8. Klik op Download als het omzetten gereed.

EPS viewers: EPS bestanden openen met gratis software

Let op: EPS bestanden kunnen worden geopend, maar niet worden bewerkt. Je kunt de bestanden wel verkleinen, uitsnijden en omzetten naar een ander bestandstype.

Google Documenten
Het online kantoorpakket van Google kan ook EPS bestanden openen. Je kunt de documenten uploaden en bekijken, maar niet bewerken.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Registreren: Google-account nodig.

Apple Voorvertoning (Preview)
Op Apple computers is standaard het programma Voorvertoning (Preview) aanwezig. Hierin kun je EPS-bestanden bekijken. Ga daarvoor naar de Finder, en dubbelklik op de EPS om het bestand te openen in Voorvertoning.
Platform: Mac OS.
Taal: Nederlands.

Irfanview
Klein, krachtig programma om digitale bestanden te bekijken en te bewerken. Irfanview kan EPS-bestanden openen, verkleinen en uitsnijden. De lagen in het bestand blijven daarbij niet behouden. Irfanview kan EPS ook omzetten naar een ander bestandstype, met opties voor het regelen van de kwaliteit.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download de Installer bij Nederlands. Dubbelklik op het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

LibreOffice
LibreOffice is een gratis kantoorpakket dat vergelijkbaar is met Microsoft Office. EPS-bestanden worden hierin geopend in het tekenprogramma Draw, en je kunt EPS-afbeeldingen dan schalen. De tekstverwerker Writer kan ook EPS openen: kies daarvoor in een document voor Invoegen - Afbeelding - en zoek je EPS-bestand. Door aan de hoeken te trekken kun je de afbeelding op maat maken.
Platform: Windows (alle versies), Mac en Linux.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

XnView MP
Handig programma voor het openen, bewerken en converteren van afbeeldingen. Naast EPS ondersteunt dit programma meer dan 500 bestandstypen. Met XnView MP kun je EPS bestanden openen, verkleinen, uitsnijden en omzetten naar een ander bestandstype.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels. De Windows-versie is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

EPS-bestanden openen in Word

Sinds een veiligheidsupdate van Office in 2017 is het niet mogelijk om EPS-bestanden in te voegen in Word, en andere Office documenten op Windows computers. Deze blokkering is geen bug, maar een maatregel om Office veiliger te maken: EPS-bestanden kunnen scripts bevatten. Het is mogelijk om de EPS blokkering te verwijderen - kijk hiervoor op Microsoft Support - maar dit is een noodgreep. Het is beter om voor een andere oplossing te kiezen, zoals het omzetten van de EPS naar een ander bestandstype via een grafisch programma, of het laten aanleveren van een ander bestand.