Achtergrond wit maken

foto achtergrond verwijderen
Met het gratis online programma Pixlr kun je heel precies de achtergrond van een foto wit maken, of voorzien van een andere egale kleur. Door slim gebruik te maken van verschillende selectie-tools bereik je snel een perfect resultaat.
achtergrond wit maken
Let op: deze handleiding is bedoeld voor computers, en niet voor telefoons en tablets. Er is wel een Pixlr app voor mobiele apparaten, maar daarin kun je deze bewerkingen niet uitvoeren.

Kijk voor het wit maken van een achtergrond op een mobiel op: Foto achtergrond veranderen

Handleiding: achtergrond wit maken met Pixlr E

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van Pixlr E. Dit is een gratis online programma waarin je in lagen kunt werken. Het lijkt daarin op Adobe Photoshop. De bewerkte afbeelding kan worden gedownload naar de computer.
 1. Ga naar Pixlr E.
 2. Kies Open beeld en open de foto waarvan je de achtergrond wit wil maken.

Foto met een egale achtergrond

 1. Kies in het menu: Laag > Dupliceer laag.
 2. Klik in het venster rechts bij Lagen op de onderste laag.
 3. lagen
 4. Kies in menu: Selecteer > Selecteer Alles (Ctrl + A).
 5. Kies in menu: Bewerk > Vul > Toepassen.
 6. Kies in menu: Selecteer > De-selecteren (Ctrl + D).
 7. Klik in het venster rechts bij Lagen op de bovenste laag, waar je foto zit.
 8. Kies het toverstaf gereedschaptoverstaf als de achtergrond voornamelijk uit één kleur bestaat. De toverstaf selecteert een gedeelte met een bepaalde kleur.
 9. tolerantie
 10. Door de tolerantie te vergroten kun je de toverstaf meer laten selecteren (kleuren die naast de gekozen kleur liggen worden dan ook meegenomen). Je kunt de tolerantie ook verkleinen, om juist minder te selecteren.
 11. Klik zonodig op de toetscombinatie Ctrl-D (Cmd-D) om de selectie ongedaan te maken, en opnieuw te beginnen.
 12. Om grote stukken toe te voegen aan je selectie houdt je de Shift-toets ingedrukt en klik je erop met de toverstaf. Om kleine stukjes toe te voegen aan je selectie houd je Shift ingedrukt en kies je de lasso lasso. Teken voorzichtig om de beeldstukjes heen, en laat los om toe te voegen.
 13. Gebruik het wieltje van de muis - als je dat hebt - om in te zoomen op de foto, of klik op het vergrootglas vergrootglas. Uitzoomen? Gebruik het wieltje van de muis, of versleep de slider in het venster Navigeer.
 14. Als je juist te veel hebt geselecteerd druk je op de Ctrl-toets bij het gebruiken van de lasso. Het gedeelte dat je selecteert wordt dan weggehaald uit de selectie.
 15. Achtergrond goed geselecteerd? Klik op Delete. De achtergrond wordt wit.
 16. Ga naar Bestand > Bewaar.
 17. Standaard wordt de foto gedownload als JPG-bestand (geschikt om bijvoorbeeld op internet te plaatsen of door te sturen). Als je het bestand later verder wil bewerken in Pixlr E sla je het op als PXZ-bestand. De lagen blijven dan behouden.
 18. Download.

Foto zonder egale achtergrond

 1. Kies in het menu: Laag > Dupliceer laag.
 2. Klik in het venster rechts bij Lagen op de onderste laag.
 3. lagen
 4. Kies in menu: Selecteer > Selecteer Alles (Ctrl + A).
 5. Kies in menu: Vul > Toepassen.
 6. Kies in menu: Selecteer > De-selecteren (Ctrl + D).
 7. Klik in het venster rechts bij Lagen op de bovenste laag, waar je foto zit.
 8. Klik op de lasso lasso.
 9. Klik bij de opties bovenaan op de Veelhoek lasso veelhoek lasso.
 10. Gebruik het wieltje van de muis - als je dat hebt - om in te zoomen op de foto, of klik op het vergrootglas vergrootglas.
 11. Klik op de rand van het onderwerp, en klik een stukje verderop nogmaals. Volg al klikkend de contouren van het onderwerp. Zoom daarbij niet in of uit, maar ga naar een ander deel van de foto door het rode vlak te verslepen in het venster Navigeer. Ga rond het onderwerp tot het punt waar je begonnen bent. Na dubbelklikken met de muis zie je een bewegende stippellijn rond het onderwerp.
 12. Als het misgaat bij het selecteren: dubbelklikken en op Ctrl-D (Cmd-D) klikken. De selectie wordt ongedaan gemaakt.
 13. De selectie hoeft niet in één keer goed te zijn. Als je een selectie hebt gemaakt met de Veelhoek lasso klik je op de gewone lasso lasso om stukjes te verwijderen of toe te voegen. Trek de lasso om de beeldstukjes terwijl je de Ctrl-toets (weghalen) of Shift-toets (toevoegen) ingedrukt houdt.
 14. Met Ctrl-Z (Cmd-Z) kun je een misser ongedaan maken.
 15. Zit er een goede lasso om het onderwerp? Ga naar Selecteer en kies Keer selectie om. In plaats van je onderwerp wordt nu de achtergrond geselecteerd.
 16. Achtergrond geselecteerd? Klik op Delete. De achtergrond wordt wit.
 17. Ga naar Bestand > Bewaar.
 18. Standaard wordt de foto gedownload als JPG-bestand (geschikt om bijvoorbeeld op internet te plaatsen of door te sturen). Als je het bestand later verder wil bewerken in Pixlr E sla je het op als PXZ-bestand. De lagen blijven dan behouden.
 19. Download.
achtergrond schaduw maken

Verfijnen: toevoegen van een dropshadow

Bij het vrijmaken van voorwerpen kun je aan de onderkant een schaduw toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je object meer 'body' krijgt. Dat ziet er rustiger en professioneler uit.
 1. Kies het penseelpenseel-gereedschap. Zet bij de opties boven de doorzichtigheid op circa 15, en kies een penseel-grootte die bij het onderwerp past, door op 40 te klikken en een penseel te kiezen.
 2. Zorg dat de witte laag geselecteerd is in het lagen-menu (deze is dan blauw in het menu).
 3. Zet de penseel op een punt waar de schaduw moet beginnen. Druk de Shift-toets in en klik op het punt waar de schaduw eindigt. Herhaal dit om de schaduw donkerder te maken. Maak de penseel zonodig kleiner en herhaal de procedure, om een meer gelaagd effect te bereiken.
 4. Gelukt? Ga naar Bestand > Bewaar. Standaard wordt de foto gedownload als JPG-bestand (geschikt om bijvoorbeeld op internet te plaatsen of door te sturen). Als je het bestand later verder wil bewerken in Pixlr E sla je het op als PXD-bestand. De lagen blijven dan behouden.