Websites blokkeren

website blokkeren
Je kunt websites gemakkelijk blokkeren via een app, of door aanpassingen te maken in de computer of mobiel. Bijvoorbeeld om jezelf - tijdelijk - af te sluiten van tijdrovende websites.

Tijdelijk blokkeren van websites

Kijk voor apps om meer werk gedaan te krijgen op: Online takenlijsten
Apps om telefoongebruik te ontmoedigen: Minder op je telefoon zitten

Geen tijd verspillen
Deze apps zijn bedoeld om jezelf tijdelijk - bijvoorbeeld voor een aantal uren - af te sluiten van tijdrovende websites, zoals bijvoorbeeld Facebook of YouTube. Ze werken in alle gangbare browsers, en als de timer is ingeschakeld kun je ze niet gemakkelijk uitschakelen of verwijderen. Je zal dan moeten wachten tot de opgegeven tijd verstreken is.

Cold Turkey
Cold Turkey heeft een ingebouwde lijst van websites die geblokkeerd worden, zoals Facebook en X (voorheen Twitter). Deze lijst kun je wijzigen. Vervolgens geef je aan hoe lang de websites ontoegankelijk moeten blijven.
Platform: Windows met Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Control Procrastination (iOS)
Deze app blokkeert websites - of e-mail - op de iPhone of iPad voor een bepaalde tijd. Zo kun je bijvoorbeeld regelen dat je enkele uren niet op Facebook kunt. Control Procrastination is een robuust programma dat niet te omzeilen is door de app te verwijderen of de mobiel opnieuw op te starten.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, € 1,99.

FocalFilter
In FocalFilter stel je zelf een lijst op met websites die je wil blokkeren, en geeft aan hoe lang ze geblokkeerd blijven. Op sommige systemen moet de computer hierna opnieuw worden opgestart.
Platform: Windows 10, 8, met .NET Framework en Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Freedom
Uitstekend programma om websites en apps te blokkeren, of het internet helemaal af te sluiten. Freedom werkt eenvoudig en maakt het mogelijk om eigen roosters te maken met uren waarop je - bijvoorbeeld - geen toegang hebt tot bepaalde websites of chat apps. In Locked mode is het niet mogelijk om een ingestelde blokkering uit te zetten.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS X, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel een gratis proefperiode.

SelfControl
SelfControl is een programma voor de Mac om zelf opgegeven websites - of e-mail - voor een bepaalde tijd te blokkeren. Het werkt eenvoudig en de blokkade is niet gemakkelijk ongedaan te maken.
Platform: Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

AppBlock - Stay Focused
Handige app voor de Android mobiel, om je tijdelijk af te sluiten van notificaties, mail en tijdrovende apps. AppBlock is snel in te stellen met aparte blocklijsten voor - bijvoorbeeld - werkuren en voor het weekend.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: De gratis basisversie blokkeert 5 apps. Voor meer is er een betaalde app.

Websites blokkeren op iPad en iPhone

Via de Instellingen kun je websites helemaal blokkeren in iOS. Bij het bezoeken van geblokkeerde websites wordt dan om een toegangscode gevraagd. Dit werkt in alle browsers. Deze blokkering is minder geschikt voor jezelf - omdat de toegangscode eenvoudig is - maar leent zich wel om anderen van bepaalde websites te weren. Je kunt ook andere functies achter slot en grendel zetten, zoals de camera en in-app aankopen.
 1. Ga naar Instellingen - Algemeen.
 2. Tik op Beperkingen.
 3. Tik op Schakel beperkingen in.
 4. Voer een toegangscode in.
 5. Tik op Websites.
 6. Tik op Beperk expliciet materiaal.
 7. Tik bij Sta nooit toe op Voeg een website toe.
 8. Typ het webadres in. Gereed.
 9. De website is geblokkeerd. Om de blokkering op te heffen ga je weer naar Beperkingen om de geblokkeerde website te verwijderen, of alle beperkingen op te heffen.

Websites blokkeren in Chrome

Chrome heeft geen ingebouwde optie om websites te blokkeren. Hiervoor kan wel een extensie worden geïnstalleerd. De blokkering werkt uiteraard alleen in Chrome, en niet in andere browsers.

BlockSite
Deze plugin installeert zich in het menu onder de rechtermuisknop: als je op een website bent kun je rechts klikken om de website op de zwarte lijst zetten. Ook de uren en dagen waarop je niet op 'verboden' websites mag komen zijn in te stellen. Standaard kan BlockSite niet worden afgeschermd met een wachtwoord, dat kan wel met de betaalde Premium versie.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.

Productivity Owl
Productivity Owl is een streng en grappig hulpmiddel om je productiviteit te vergroten. Je kunt instellen welke websites je níet mag bezoeken in werktijd, of een tijd opgeven die je op tijdrovende websites mag doorbrengen. Als de toegestane tijd verstreken is zal de uil verschijnen om het venster af te sluiten.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.

Websites blokkeren in Internet Explorer

In Internet Explorer is het blokkeren van één of meerdere websites te regelen via de Internetrestricties. Je kunt deze eenvoudig instellen, en beveiligen met een wachtwoord. Als de geblokkeerde website wordt opgevraagd verschijnt een melding dat "de pagina is geblokkeerd door uw lijst met goedgekeurde websites". Deze blokkering kan alleen worden gebruikt op computers zonder Ouderlijk Toezicht. Met Ouderlijk Toezicht kunnen geen Internetrestricties worden ingesteld, maar zijn er andere mogelijkheden om websites te blokkeren. Kijk voor meer informatie op Internetfilters
 1. Ga naar Extra (wiel icoon) - Internet-opties.
 2. Ga naar het tabblad Inhoud.
 3. Klik bij Internetrestricties op Inschakelen.
 4. Klik zonodig op Doorgaan.
 5. Ga naar het tabblad Goedgekeurde websites.
 6. Typ het adres van de website in het bovenste venster, bv. www.spelletjes.nl
 7. Klik op Nooit. OK.
 8. Geef een wachtwoord op. OK.
 9. De website is nu geblokkeerd.
 10. Bewaar het wachtwoord op een veilige plaats.

Websites blokkeren via het Host-bestand

Door het aanpassen van het Host-bestand van een computer kun je één of meerdere websites onbereikbaar maken. De blokkering werkt overal, in alle browsers. Als de geblokkeerde website wordt opgevraagd verschijnt er een gewone foutmelding, waaraan je niet ziet dat de website is geblokkeerd: pagina niet beschikbaar. Om de blokkering op te heffen is het nodig om het Host-bestand opnieuw aan te passen. Je moet administrator op de computer zijn om deze aanpassingen te kunnen maken.

Website blokkeren in Windows 10 en 8:
 1. Ga naar Start of het blokjesscherm en typ in: klad.
 2. Klik op Kladblok.
 3. Kies in het menu Bestand - Openen.
 4. Blader naar de map c:\windows\system32\drivers\etc
 5. Zet de selectiepijl rechtsonder op Alle bestanden.
 6. Open het bestand hosts.
 7. Onder de regel 127.0.0.1 localhost kun je regels toevoegen, bijvoorbeeld:
  127.0.0.1 www.spellen.nl
 8. Bestand - Opslaan.
 9. Na opnieuw opstarten van de browser is de website geblokkeerd.
Website blokkeren in Mac OS X:
 1. Ga in de Finder naar Ga - Ga naar map.
 2. Typ in: /etc/
 3. Ga.
 4. Open het bestand hosts in een tekst editor.
 5. Onder de regel 127.0.0.1 localhost kun je regels toevoegen, bijvoorbeeld:
  127.0.0.1 www.spellen.nl
 6. Afsluiten - Bewaar.
 7. Na opnieuw opstarten van de browser is de website geblokkeerd.