Internetten in het buitenland

In de EU dalen de kosten van mobiel internet, maar daarbuiten kunnen ze nog steeds oplopen. Van Wifi hotspots tot lokale simkaart: een overzicht van wereldwijd internetten.
Publieke Wifi netwerken
Hotels, café's, vliegvelden, stations en campings bieden meestal Wifi aan, om draadloos op internet te gaan met een laptop, tablet of smartphone. Vaak zijn deze diensten gratis voor klanten. Sommige steden beschikken zelfs over een gratis Wifi netwerk, zoals Barcelona, Edinburgh, New York, Parijs en San Francisco.Is openbare Wifi veilig?
Nee, publieke Wifi netwerken zijn niet veilig, ook niet als ze beveiligd zijn met een wachtwoord. Hackers kunnen vrij gemakkelijk nagaan welke sites er worden bezocht, en wachtwoorden achterhalen als er wordt ingelogd op onbeveiligde websites (zonder https in het adres). Het is aan te raden om gebruik te maken van een VPN - Virtual Private Network - dat je dataverkeer geheel versleuteld.
Kijk voor informatie over VPN op: VPN voor beginners.
Openbare computers
Over ter wereld zijn internetcafé's waar je tegen betaling kunt internetten. Ook hotels en campings beschikken vaak over internetcomputers, die door iedereen gebruikt worden. Let op: ook openbare computers zijn onveilig. Je kunt ze gebruiken om te surfen, maar het is niet verstandig om ergens in te loggen. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het SchermtoetsenbordMobiel internetten in het buitenland
Mobiel internet in de EU: geen extra kostenSinds juni 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Er worden geen extra kosten meer berekend voor het gebruik van mobiele netwerken in het buitenland. Je kunt dus mobiel internetten alsof je thuis bent, en dat is veel veiliger dan het gebruik van openbare Wifi netwerken.
Mobiel internet buiten de EU
Het is verstandig om voor vertrek na te gaan welke tarieven je telecomaanbieder hanteert als je landen buiten de EU bezoekt. De kosten kunnen flink oplopen omdat ze per MB dataverkeer worden berekend. Om verrassingen te voorkomen kun je bij je telecom provider nagaan of er speciale buitenland bundels te koop zijn, of overschakelen op een abonnement met lagere kosten voor het buitenland. Als je de tarieven hoog vindt kun je overwegen om een lokale simkaart te kopen in het buitenland.
Voorkomen dat je smartphone buiten de EU automatisch op internet gaat?
Check de handleiding voor iPhone en Samsung Galaxy
Simkaart in het buitenland kopen
Kijk voor een overzicht van aanbieders en kosten in alle landen op: Local prepaid Sim WikiJe kunt in vrijwel elk land een lokale simkaart kopen met een databundel. Dat is vaak de voordeligste optie, en een aanrader als je langere tijd in het buitenland verblijft. Je krijgt dan wel een ander telefoonnummer. Prepaid simkaarten met databundels zijn in praktisch elk land verkrijgbaar. Je moet hiervoor beschikken over een simlockvrije GSM, en een toestel dat werkt op de netwerk frequentie die gebruikt wordt in het land dat je bezoekt.