Internetten in het buitenland

internetten in het buitenlandIn de EU dalen de kosten van mobiel internet, maar daarbuiten kunnen ze nog steeds oplopen. Van Wifi hotspots tot lokale simkaart: een overzicht van wereldwijd internetten.

Publieke Wifi netwerken

Hotels, café's, vliegvelden, stations en campings bieden meestal Wifi aan, om draadloos op internet te gaan met een laptop, tablet of telefoon. Vaak zijn deze diensten gratis voor klanten. Sommige steden beschikken zelfs over een gratis Wifi netwerk, zoals Barcelona, New York en San Francisco.


Is openbare Wifi veilig?
Nee, publieke Wifi netwerken zijn niet veilig, ook niet als ze beveiligd zijn met een wachtwoord. Hackers kunnen vrij gemakkelijk nagaan welke sites er worden bezocht, en wachtwoorden achterhalen als er wordt ingelogd op onbeveiligde websites (zonder https in het adres). Het is aan te raden om gebruik te maken van een VPN - Virtual Private Network - dat je dataverkeer geheel versleuteld.
Kijk voor informatie over VPN op: VPN voor beginners.

Openbare computers

Over ter wereld zijn internetcafé's waar je tegen betaling kunt internetten. Ook hotels en campings beschikken vaak over internetcomputers, die door iedereen gebruikt worden. Let op: ook openbare computers zijn onveilig. Je kunt ze gebruiken om te surfen, maar het is niet verstandig om ergens in te loggen. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het Schermtoetsenbord

Mobiel internetten in het buitenland

Mobiel internet in de EU: geen extra kosten
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Er worden geen extra kosten meer berekend voor het gebruik van mobiele netwerken in het buitenland. Je kunt dus mobiel internetten alsof je thuis bent, en dat is veel veiliger dan het gebruik van openbare Wifi netwerken.

Mobiel internet buiten de EU
Het is verstandig om voor vertrek na te gaan welke tarieven je telecomaanbieder hanteert als je landen buiten de EU bezoekt. De kosten kunnen flink oplopen omdat ze per MB dataverkeer worden berekend. Om verrassingen te voorkomen kun je bij je telecom provider nagaan of er speciale buitenland bundels te koop zijn, of overschakelen op een abonnement met lagere kosten voor het buitenland. Als je de tarieven hoog vindt kun je overwegen om een lokale simkaart te kopen in het buitenland.
Voorkomen dat je telefoon buiten de EU automatisch op internet gaat?
Check de handleiding voor iPhone en Samsung Galaxy

Simkaart in het buitenland kopen

Kijk voor een overzicht van aanbieders en kosten in alle landen op: Local prepaid Sim Wiki

Je kunt in vrijwel elk land een lokale simkaart kopen met een databundel. Dat is vaak de voordeligste optie, en een aanrader als je langere tijd in het buitenland verblijft. Je krijgt dan wel een ander telefoonnummer. Prepaid simkaarten met databundels zijn in praktisch elk land verkrijgbaar. Je moet hiervoor beschikken over een simlockvrije GSM, en een toestel dat werkt op de netwerk frequentie die gebruikt wordt in het land dat je bezoekt.

Internationale simkaarten

Er zijn ook simkaarten met databundels verkrijgbaar die overal werken, of in bepaalde zones. Zo'n wereldwijde data sim kan handig zijn als je vaak heen en weer gaat, of een reis maakt waarbij je veel landen aandoet. De tarieven van dit soort simkaarten liggen gewoonlijk hoger dan de prijs van lokale simkaarten, en je hebt een mobiel nodig die werkt op de netwerk frequenties die gebruikt worden in de landen die je bezoekt. Voor meer informatie: Local prepaid Sim Wiki (Engelstalig)

Reisapps en sites

Voor inspiratie, advies en reisverhalen uit alle hoeken van de globe.

Theorie examen oefenen

De beste voorbereiding om te slagen.

Vakantie woningruil

Via online marktplaatsen zijn wereldwijd mensen te vinden die tijdelijk hun huis willen ruilen.

Vliegtickets zoeken

Met de slimste vergelijkingssites vind je de goedkoopste vliegtickets.

Foto omzetten in lijntekening

Zo trek je een foto over met Inkscape.

Online PDF verkleinen

Loeizware PDF? Comprimeer hem met gratis software.

USB-stick beveiligen

USB-sticks raken vaak kwijt: bescherm de gegevens via encryptie.

Gratis TV kijken via internet

Het aanbod van live TV en zenders uit Nederland en België wordt steeds groter.

Online backuppen

Vind 1-2-3 de backup-oplossing die bij je past.

QR-code met vCard

Maak een QR-code met een digitaal visitekaartje.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy