Video monteren

video monterenZelf een video monteren, door filmpjes te knippen en aan elkaar te plakken, is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het vereist ook geen kostbare video software. Deze videoprogramma's en apps bieden veel mogelijkheden voor geen of lage kosten.


Online, offline of mobiel monteren?
Als je regelmatig video's monteert ligt het voor de hand om een programma op de computer te gebruiken. Mac computers worden standaard geleverd met iMovie, en op Windows computer is vaak Movie Maker aanwezig: programma's die prima geschikt zijn voor het monteren van een familie-, vakantie- of instructiefilm. Wie méér wil kan zich uitleven met een (semi)professioneel pakket met geavanceerde mogelijkheden voor video- en audiobewerking, chromakey en 4K resolutie. In deze categorie is Lightworks een voordelige optie.

Een online videobewerker is een uitkomst als je niet beschikt over een krachtige computer. Deze editors bieden online opslagruimte voor je creaties, en stellen weinig eisen aan de computer. Ze werken overal, en zeuren nooit over een ontbrekende codec. Een nadeel is dat er bij gratis video-editors beperkingen gelden voor de lengte en kwaliteit van de video's. En met een trage internetverbinding is het uploaden een tijdrovend karwei. Een videobewerkings app is handig als je filmpjes maakt met de camera op je tablet of mobiel. De bestanden hoeven dan niet te worden overgezet naar de computer om ze te bewerken. Je monteert op de mobiel, en kunt het resultaat direct posten op sociale netwerken.

Kijk voor een handleiding voor het bijsnijden van video met YouTube op: Video bewerken met YouTube

Online videowerkers en apps

Adobe Premiere Clip
Adobe Premiere Clip is een videobewerkings app voor tablet en mobiel, om filmpjes te monteren die je met de ingebouwde camera hebt gemaakt. Deze app is een afgeslankte versie van Adobe Premiere, een professionele videobewerker. Je kunt alle gewone bewerkingen uitvoeren: filmpjes knippen en aan elkaar plakken, geluid toevoegen, titels en overgangen maken. Het resultaat is direct te delen op YouTube, Facebook en X (voorheen Twitter) of te bewaren op de mobiel. Adobe Premiere Clip kan ook geheel automatisch een clip maken van foto's en video's, met muziek erbij.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

WeVideo (online) | WeVideo (iOS) | WeVideo (Android)
Goed, gebruiksvriendelijk programma voor het bewerken van video's. WeVideo is een programma waarin je snel aan de slag kunt, en niet lastig wordt gevallen met een overdaad aan opties. Er zijn twee basis instellingen: Storyboard Mode en Timeline Mode. Storyboard Mode is handig als je een beginner bent, of in een paar minuten een video wilt monteren: snel slepen met videoclips, en toevoegen van titels en audio. Zonodig kun je daarbij een Theme gebruiken met kant-en-klare overgangen, muziek en lettertypes in een bepaalde stijl. De Timeline Mode is voor gevorderden: hierbij heb je controle over allerlei instellingen en kun je geavanceerde mogelijkheden inzetten, zoals beeld-in-beeld, rollende aftiteling, chromakey (greenscreen) en screencasting. Met betaalde accounts kan gewerkt worden in resoluties van 720p en 1080p (HD).
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel een proefaccount met watermerk.

YouTube Video Editor
De ingebouwde video-editor van YouTube is geschikt voor het bijsnijden (inkorten) van filmpjes, het corrigeren van belichting en schokkerige bewegingen, en het toevoegen van filters en muziek. Het is niet meer mogelijk om verschillende clips samen te voegen. Deze tool is uiteraard vooral geschikt als je video's op YouTube wilt plaatsen: ze worden geoptimaliseerd voor YouTube en zijn met één muisklik te publiceren. Je kunt de video's ook downloaden naar de computer. YouTube ondersteunt verschillende soorten video, waaronder MP4, WMV en AVI. Kijk voor een stap-voor-stap handleiding op: Video bewerken met YouTube
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Video software

Avidemux
Robuuste videobewerker, die geschikt is voor knip- en plakwerk van alle video's. Avidemux ondersteunt zeer veel soorten video en is handig voor het omzetten naar andere bestandstypen. Je kunt ook werken met geluid, en filters gebruiken. Avidemux ziet er wat ouderwets uit, en het duurt even om de juiste knoppen te vinden. Als je daaraan gewend bent blijkt het programma zeer snel in gebruik.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Lightworks
Lightworks is een professioneel videowerkingsprogramma met uitgebreide mogelijkheden. Als je alleen een paar vakantievideo's aan elkaar wil plakken is dit geen goede optie: het kost tijd om ermee te leren werken. Voor professionele software is Lightworks zeer voordelig, en een alternatief voor dure pakketten zoals Avid en Adobe Premiere. De gratis versie is een volwaardige video-editor waarin je kunt werken met meerdere lagen, audio, effecten en filters. Het verschil met de Pro-versie zit vooral in de video-export mogelijkheden: de gratis versie exporteert naar Vimeo (max. 1080p) en YouTube (max.720p), en de Pro-versie exporteert in verschillende bestandstypen tot 4K. Uiteraard kun je een video altijd op de computer opslaan. Lightworks draait het beste op een snelle, krachtige computer.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en Pro-versie met meer mogelijkheden.

Open Shot Video Editor
Uitstekend programma voor het monteren van video's of het maken van een foto-slideshow. Open Shot werkt eenvoudig en biedt alle gebruikelijke opties: bijsnijden, bewerken en splitsen van video's, toevoegen van geluid, titels, effecten en overgangen. Ook biedt het programma geavanceerde mogelijkheden, zoals het maken van 2D animaties, geanimeerde 3D-titels, chromakey en het werken in lagen (beeldoverlays). Je kunt onder het beeld verschillende geluidssporen toevoegen, bewerken en mixen. Open Shot kan overweg met zeer veel soorten videobestanden.
Platform: Windows 8, 10, Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands en Engels. De handleidingen zijn Engelstalig.
Gratis: Ja. Open Source software.

Video verkleinen

Grote bestanden kleiner maken? Zo doe je dat met het gratis programma HandBrake.

Gratis fotoshoppen

Overzicht van de beste gratis software, apps en websites om foto's te bewerken.

Online foto albums

De beste online albums bieden een fraaie presentatie van je foto's, en veel opslagruimte.

Foto's pimpen

Pimp je foto's: de leukste apps voor filters, tekstballonnen, make-up en lollige accessoires.

Panoramafoto's maken

Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak een panoramafoto.

Foto achtergrond verwijderen

Zo verwijder je de achtergrond van een foto, met online software.

Video downloaden van internet

Overzicht van de beste Video Downloaders en Video Capture software.

Video DVD maken

Handleiding voor het maken van een DVD met menu.

Fotocollage maken

Zo maak je online een collage van verschillende foto's.

Animaties maken

Van animatieplaatje tot animatiefilm: zo breng je beelden in beweging.

Film aanraders

Slimme algoritmes voorspellen welke film of serie je leuk zal vinden.

Foto van video maken

Zo haal je een afbeelding uit een filmpje.

Scherm video maken

Zo gebruik je de ingebouwde screenrecorders van Windows 10 en Mac OS.

Selfies maken

Met deze tips kom je gegarandeerd het mooiste op de foto.

Instagram voor beginners

Zo doe je mee op het grootste sociale netwerk voor fotoliefhebbers.

Apps maken

Zonder programmeren een app maken? Deze programma's maken het mogelijk.

Online muziek knippen

Snel bijsnijden van een MP3? Zo doe je dat.

Leren programmeren voor volwassenen

Online cursussen, bootcamps en IT-opleidingen voor beginners en gevorderden.

Rechtenvrije muziek downloaden

De beste websites om achtergrondmuziek te vinden voor een filmpje.

Foto's comprimeren

Zo maak je JPG en PNG-bestanden zo klein mogelijk.

Quotes maken

Zo maak je snel een afbeelding met een pakkende tekst.

TikTok video's downloaden

Handleiding voor het downloaden van TikTok filmpjes, zonder watermerk.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy