Zip bestand maken

Zip maken
Veel bestanden te versturen? Voeg alles samen in één ZIP-bestand. De meeste computers hebben hiervoor standaard software aan boord. Ook zijn er goede, gratis programma's met meer opties.


Zip bestand maken met Windows

  1. Open de Windows Verkenner (Windows toets + e) en ga naar de bestanden die je wilt zippen.
  2. Selecteer de bestanden. Houdt de Shift of Ctrl toets ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren.
  3. Klik op de rechtermuisknop en kies Kopiëren naar - Gecomprimeerde map.
  4. Het ZIP-bestand wordt gemaakt.
Kijk voor websites om bestanden te verzenden op: Grote bestanden versturen

Zip bestand maken met Mac OS X

  1. Open de Finder en ga naar de bestanden die je wilt zippen.
  2. Selecteer de bestanden. Houdt de Shift of Ctrl toets ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren.
  3. Ga naar Archief en kies Comprimeer.
  4. Het ZIP-bestand wordt gemaakt.

Online ZIP bestand maken

ZipMyFiles
Op deze website kun je bestanden toevoegen aan een online ZIP bestand, en het direct downloaden naar de computer. Er kunnen meer dan 100 bestanden in het ZIP-bestand worden opgenomen.
Platform: Online.
Taal: Engels.

Compressie software

Deze programma's zijn helemaal gericht op het inpakken van bestanden, en hebben veel meer opties dan de ingebouwde "zipper" van Windows en Mac. Naast ZIP kan er gebruik worden gemaakt van andere typen compressiebestanden, zoals RAR, GZIP en 7Z. De compressie ratio van deze bestandstypen is beter: het pakket wordt dan nog kleiner. Naast comprimeren kunnen deze programma's meestal ook een wachtwoord toevoegen, en bestanden maken die zichzelf uitpakken (zg. self-extracting archives)

7-Zip
Uitstekend programma voor het in- en uitpakken van bestanden, dat de hoogste compressie biedt met het eigen 7-zip formaat. 7-Zip installeert zich in de Windows Verkenner, zodat je met de rechtermuisknop bestanden kunt inpakken of uitpakken. 7-zip kan zeer veel bestandstypen aan, en kan archieven zonodig beveiligen met sterke encryptie.
Platform: Windows (alle versies), Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

B1 Free Archiver
Gebruiksvriendelijke software voor het inpakken en uitpakken van bestanden, die op alle platforms werkt. B1 biedt de hoogste compressie ratio met het eigen B1 bestandstype, maar werkt ook met zeer veel andere soorten bestanden. Je kunt ook wachtwoorden toevoegen.
Platform: Online, Windows (alle versies), Mac, Linux, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

PeaZip
Goede archiver met zeer veel opties. Je kunt o.a. archieven samenvoegen, splitsen, vergelijken en beveiligen met encryptie. PeaZip werkt ook vanaf een USB stick en kan meer dan 100 soorten bestanden verwerken. Bij het installeren wordt aangeboden om extra software te installeren. Deze opties kun je uitvinken.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Gebaseerd op Open Source software.