Gratis tekstverwerkers

tekstverwerken
Voor het schrijven van een eenvoudige brief - of het maken van een tekst - heb je geen uitgebreid kantoorpakket nodig. Hiervoor zijn er ook goede online tekstverwerkingsprogramma's en apps die geheel gratis zijn.


Online tekstverwerkers

Google Docs /Google Drive
Google Docs is een uitstekende online tekstverwerker voor het schrijven van een brief, rapport of een andere tekst. De documenten worden bewaard in Google Drive - de clouddienst van Google - en je kunt ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's. Het uitwisselen van documenten met anderen gaat snel: je kunt anderen toegang geven om je document te zien, en te wijzigen.
Het is ook mogelijk om Google Documenten offline te gebruiken via Google Drive voor desktop. De online documenten worden dan steeds gesynchroniseerd met bestanden op de computer, zodat je ook kan werken zonder internetverbinding.
Platform: Online met Chrome en Edge browser. Werkt ook op een Chromebook.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Google-account nodig.

Writer
Uitstekende online tekstverwerker: direct typen op een 'leeg scherm' zonder afleidende menu's en opties. De mogelijkheden zijn dus beperkt. Alle tekst wordt automatisch opslagen en is te downloaden als een TXT bestand via het download-icoontje onderaan de pagina. Standaard heeft deze app een zwarte achtergrond en groene letters, maar dit kan gewijzigd worden. Writer kan ook gebruikt worden voor het werken met de opmaaktaal Markdown.
Platform: Online. Werkt ook goed op mobiele apparaten.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Wel registreren.

Etherpad
Deze online tekstverwerker is bedoeld om op een eenvoudige manier, in real-time samen te werken met anderen. Je geeft een naam op en krijgt een webadres waar je tekst wordt bewaard. Je geeft dit webadres door en de bijdragen die anderen schrijven zie je verschijnen in een andere kleur. Op die manier kan Etherpad bijvoorbeeld worden gebruikt voor het gezamenlijk schrijven van een artikel of het werken aan projecten. Vanuit Etherpad kan tekst worden gedownload als HTML of TXT. Je kunt ook tekstopmaak gebruiken en afbeeldingen plaatsen. Etherpad is Open Source software die je op een eigen server kunt zetten, maar via de lijst op Sites That Run Etherpad kun je ook gebruik maken van bestaande servers.
Platform: Online. Werkt ook op Chromebook en mobiele apparaten.
Taal: Nederlands. Voor Nederlandse spellingcontrole is er een plugin.
Gratis: Ja. Open Source software.

Thoughtplan
Thoughtplan is een online teksteditor die bedoeld is om ideeën te noteren of simpele documenten aan te maken. Dit programma is heel basic. Je kunt lijstjes en tekst maken, zonder afgeleid te worden door opties die je niet nodig hebt. De documenten worden online opgeslagen. Thoughtplan kan gebruikt worden voor het werken met Markdown, een opmaaktaal die wordt gebruikt in websystemen.
Platform: Online. Werkt niet handig op mobiele apparaten.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Wel registreren.

Zoho Writer
Dit online tekstverwerkingsprogramma biedt uitgebreide mogelijkheden, en heeft overeenkomsten met Microsoft Word en Google Documenten. Zoho is gericht op de zakelijke markt, en beschikt over veel functies voor het samenwerken in teams. Zo kunnen er machtigingen en toegangsniveaus worden ingesteld, en kun je met meerdere mensen aan hetzelfde document werken. Zoho beschikt over sjablonen voor het opmaken van CV's, flyers en andere documenten. Uiteraard wordt alles online bewaard en kun je documenten downloaden en uitwisselen met andere programma's. Ook Google Documenten kunnen in Zoho geopend worden. Deze online tekstverwerker kan worden gebruikt met andere Zoho kantoorprogramma's zoals spreadsheets en software voor project management.
Platform: Online.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Wel een Zoho account aanmaken.

tekstverwerkings apps voor iPad en Android tablets

Google Documenten (Android) | Google Documenten (iPad en iPhone)
De tekstverwerker van Google is ook beschikbaar als app voor Android en iOS toestellen. Hierin zitten veel mogelijkheden voor het schrijven, corrigeren en opmaken van teksten. De documenten worden online opgeslagen in Google Drive. Je kunt ze delen met anderen, opslaan als een Word (.docx) document, of afdrukken. Wanneer je niet beschikt over een betrouwbare internetverbinding kun je documenten ook offline beschikbaar maken. Hiervoor ga ja naar Menu > Instellingen en zet je de vink je aan: recente bestanden offline beschikbaar maken. Op die manier kun je ook werken zonder internetverbinding.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Google-account nodig.

Zoho Writer (Android) | Zoho Writer (iPad en iPhone)
De Zoho Writer app ziet er strak en overzichtelijk uit, en heeft veel mogelijkheden. Je kunt teksten schrijven, bewerken en opmaken, met anderen samenwerken aan documenten, en sjablonen gebruiken. De bestanden worden online opgeslagen en zijn via het Zoho-acount beschikbaar op alle apparaten met een internetverbinding. Zoho is zeer compatibel; de app kan ook Word documenten openen, en je kunt bestanden onder andere exporteren als Word document, PDF, ODT, HTML of TXT-bestand.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Zoho-account nodig.

Gratis tekstverwerker voor de computer

LibreOffice
LibreOffice is een zeer compleet kantoorpakket, dat een goed alternatief is voor Microsoft Office. Het tekstverwerkingsprogramma van LibreOffice heet Writer. Dit is vergelijkbaar met Word, is daarmee ook compatibel. Het is geen probleem om Word-documenten te openen: LibreOffice kan alle soorten Office documenten openen en opslaan in het oorspronkelijke bestandstype. Dit tekstverwerkingsprogramma heeft veel thema's om documenten een professionele uitstraling te geven.
Platform: Windows, Mac OS, Linux. Werkt ook vanaf een USB-stick.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Open Source software.