Computer leegmaken

Computer leegmaken
Oude computer weggeven of verkopen? Handleiding voor het helemaal leegmaken en opnieuw installeren van een Windows computer of laptop.


Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren
Als je een oude computer gaat verkopen of weggeven zul je alle documenten en programma's van de harde schijf willen verwijderen, behalve Windows. De snelste en veiligste manier hiervoor is een recovery: het terugbrengen van de computer in de fabrieksstaat. Een andere manier is een schone installatie, waarbij je Windows opnieuw installeert vanaf een installatie-DVD.

Kijk voor het wissen van de harde schijf (bij weggooien van de computer) op: Harde schijf wissen


Meegeleverde recovery schijf
Merkcomputers hebben vaak een meegeleverde recovery schijf (ook wel herstel DVD genoemd). Deze plaats je in de DVD-speler, en je start de computer opnieuw op.

Recovery partitie
Als er geen meegeleverde recovery schijf is, dan is er vaak een recovery partitie aanwezig op de harde schijf. Meestal is de recovery te starten vanuit het Windows menu of via een programma van de leverancier, bijvoorbeeld HP Recovery. Is het niet te vinden, kijk dan in de gebruiksaanwijzing of help-bestanden van de computerfabrikant.

Schone installatie
Hiervoor gebruik je een originele Windows installatie-DVD. Deze plaats je in de DVD-speler, en je start de computer opnieuw op.

Voordat je begint...
 1. Ga na of alle documenten, e-mails, bladwijzers en programma's van de oude computer zijn overgezet naar een (online) backup, of naar een nieuwe computer.
 2. Zoek de productcode op. Deze staat op een sticker op het DVD-doosje, op de achterkant van de computer of onderkant van de laptop.

Windows opnieuw installeren

 1. Start de installatie door de originele Windows-schijf in de DVD-speler te plaatsen en de computer opnieuw op te starten, of voor recovery te kiezen in het menu.
 2. Volg de instructies op het scherm.
 3. Als er meerdere opties zijn bij de installatie kies dan voor volledige installatie, waarbij de harde schijf wordt geformatteerd.
 4. Te installeren taal: Nederlands.
 5. Indeling voor tijd en valuta: Nederlands/Nederland (voor Nederland) of Nederlands/België (voor België).
 6. Toetsenbord: VS (voor Nederland) of Belgisch-punt (voor België).
 7. Als er gevraagd wordt op welke partitie je Windows wil installeren: kies voor C:\
 8. Er zal gevraagd worden om een gebruikersnaam en een computernaam op te geven. Wachtwoord kun je overslaan.
 9. Als er gevraagd wordt om Windows registratie en internetverbinding kun je dit overslaan.
 10. Na het voltooien van de installatie zal Windows opstarten.

Controleren of de drivers zijn geïnstalleerd

Je kan in Windows Apparaatbeheer nagaan of de drivers - bijvoorbeeld van het beeldscherm - goed zijn geïnstalleerd. Als er een geel uitroepteken in de lijst staat is een apparaat niet geinstalleerd. Om dit te verhelpen kun je de bijbehorende driver opzoeken in meegeleverde CD's van de computer, of op internet.
Kijk voor meer informatie op: Drivers updaten

 1. In Windows 10: Ga naar Start start en typ in: Apparaat. Klik daarna op 'Apparaatbeheer'.

 2. In Windows 8: Ga met de cursor naar de linkeronderhoek van het scherm. Klik met de rechterknop en kies 'Apparaatbeheer'.