Software installeren

domeinnaam verhuizen
Handleiding voor het veilig installeren van software op Windows computers. Bij het downloaden en installeren van gratis software is het belangrijk om goed op te letten, om te voorkomen dat er onnodige of schadelijke software wordt meegeïnstalleerd.


Voorkom problemen met onveilige software:
 1. Download software alleen van betrouwbare downloadwebsites, of van de website van de softwareleverancier.
 2. Controleer verdachte bestanden met een online antivirus scanner: Virusscanners
 3. Download geen software via advertenties, illegale downloadsites, links in e-mails, Whatsapp berichten of andere doorgestuurde berichten.
Kijk voor veilige software downloadsites op: Software downloadenBen ik Administrator in Windows?
Om nieuwe software te installeren op een Windows computer is het meestal nodig om Administrator rechten te hebben op de computer. Dat houdt in dat je wijzigingen mag aanbrengen op de computer.
 1. Ga naar start Start en klik op startInstellingen (of typ in : Instellingen).
 2. Klik op Accounts.
 3. Bij Uw info (of Gebruikers) wordt onder je naam vermeld of je Administrator bent.
 4. Geen Administrator? Vraag de beheerder om hulp.

Software installeren vanaf een CD

 1. Sluit alle programma's af, en plaats de CD in de CD-speler.

 2. Gewoonlijk start de installatie vanzelf. Soms verschijnt er een menu, waarin je kunt kiezen om de installatie te starten.

 3. Tijdens het installeren wordt aangegeven waar het programma op de computer wordt gezet.
  Bijvoorbeeld: C:\Program Files\Programma.
  Dit kun je wijzigen: klik op Bladeren en wijs een andere map aan.
  Als je een Windows computer hebt met een C en een D-schijf hebt kun je nieuwe programma's beter op de D-schijf installeren. Dan raakt de C-schijf minder snel vol.

 4. Het programma kijkt zelf of er genoeg schijfruimte is. Soms wordt gevraagd of je het programma Typical of Custom wilt installeren. Kies voor Typical als je het programma niet kent. Het wordt dan geinstalleerd met alle gebruikelijke onderdelen. Vaak wordt er gevraagd of je een icoon op je Desktop wilt, en kun je aangeven of je het programma in het startscherm of startmenu wilt plaatsen.

 5. Let op: soms wordt angeboden om extra programma's te installeren, zoals toolbars en demo's. Klik niet te snel door bij het installeren: lees alles door. Klik zonodig op Nee, of haal vinkjes weg om te voorkomen dat er overbodige - of zelfs schadelijke - programma's op de computer worden gezet.

 6. Tijdens de installatie wordt vaak gevraagd of je een link naar programma wilt aanmaken in het startmenu, of op het bureaublad, en of je het programma direct wilt openen. Als je het later wilt openen kun je het terugvinden via het startStartmenu.

Software downloaden en installeren van internet

 1. Klik op de knop om de software te downloaden. Het bestand wordt gedownload in de map Downloads.
 2. Op oudere Windows systemen opent er een venster met de vraag of je het bestand wil openen/uitvoeren of opslaan. Kies dan voor Opslaan, en wijs een map aan waar je het bestand wilt neerzetten.

 3. Sluit alle open programma's.

 4. Open de Verkenner verkenner en ga naar de map Downloads (of de map die je zelf hebt gekozen). Dubbelklik op de naam van het bestand dat je hebt gedownload. Er opent er een scherm waarin je gevraagd wordt of je het programma wilt installeren. Soms moet je het bestand eerst nog uitpakken.
  Zie: Zip bestanden openen

 5. Tijdens het installeren zie je waar het op de computer wordt gezet.
  Bijvoorbeeld: C:\Program Files\Programma.
  Dit kun je wijzigen: klik op Bladeren en wijs een andere map aan.
  Als je een Windows computer hebt met een C en een D-schijf hebt kun je nieuwe programma's beter op de D-schijf installeren. Dan raakt de C-schijf minder snel vol.

 6. Het programma kijkt zelf of er genoeg schijfruimte is. Bij het installeren van gratis software is het aan te raden om te kiezen voor Custom installatie, als die mogelijkheid aanwezig is. Dan worden alle onderdelen vermeld die geïnstalleerd worden, en kun je zelf onnodige zaken uitvinken. Dit kost meer tijd, maar geeft je de meeste controle.

 7. Bij gratis software wordt vaak aangeboden om extra programma's te installeren, zoals toolbars, demo's en extra software. Klik niet te snel door bij het installeren: lees alles. Klik op Nee, of haal vinkjes weg om te voorkomen dat er overbodige - of zelfs schadelijke - programma's op de computer worden gezet.

 8. Tijdens de installatie wordt vaak gevraagd of je een link naar programma wilt aanmaken in het startmenu, of op het bureaublad, en of je het programma direct wilt openen. Als je het later wilt openen kun je het terugvinden via het startStartmenu.

 9. Het installatiebestand - het bestand dat je hebt gedownload - kun je verwijderen.