3D tekenprogramma's

animatie
Het maken van 3D tekeningen, zoals computergraphics, 3D modellen en animaties is niet eenvoudig. Maar er is wel uitstekende - ook gratis - software beschikbaar. Zowel voor beginners als voor gevorderde ontwerpers.3D tekenprogramma's

Kijk voor 3D tekenprogramma's voor bouw en techniek op: Technische tekenprogramma's
Voor het ontwerpen en inrichten van huizen: Plattegrond maken

Blender
3d tekenprogramma Blender is een professioneel programma om 3D objecten te creeëren, animeren en renderen. Je kunt er animaties en computergraphics mee maken en objecten voor - bijvoorbeeld - games, video en speelfilms. Dit programma is ijzersterk, zeer uitgebreid en bepaald niet eenvoudig in gebruik. Wel zijn er goede Engelstalige handleidingen beschikbaar, zowel voor beginners als voor gevorderden.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Bforartists
3d tekenprogramma Dit programma is een variant van Blender. Het heeft dezelfde functionaliteit maar de interface is speciaal gericht op ontwerpers. Grafisch en intuitief werken staat dus voorop, en het programmeren is wat dieper weggestopt.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

DAZ Studio
3d tekenprogramma Professionele software om figuren, zoals mensen, dieren, objecten, voertuigen, en omgevingen te creeëren in 3D. DAZ Studio is niet gericht op het zelf ontwerpen van objecten, maar op het werken met kant-en-klare modellen. Voor een 3D programma is het relatief eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows, Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basispakket, betaalde pakketten met meer opties.

MakeHuman
3d tekenprogramma MakeHuman is een gratis programma om menselijke 3D figuren te maken. Deze kunnen geëxporteerd worden om bijvoorbeeld te gebruiken in games, animaties of video's. De characters kunnen worden gebruikt in Blender, waarmee de software goed samengaat. MakeHuman is een Open Source programma met uitgebreide handleidingen en een gebruikersforum.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

SketchUp Free
sketchup SketchUp Free is een online programma voor het ontwerpen van objecten en ruimtes in 3D. Het is vooral gericht op design en architectuur, en minder op computergraphics. SketchUp beschikt over een grote collectie van kant-en-klare modellen, zodat je vlot gebouwen en landschappen kunt ontwerpen. Objecten zijn met verschillende camera's van alle kanten te bekijken, en je kunt uiteraard door je zelfontworpen gebouw 'wandelen'. Er zijn veel instructievideo's en actieve gebruikersgroepen voor het werken met SketchUp.
Platform: Windows, Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: SketchUp Free is de gratis basisversie van SketchUp.
Kijk voor het ontwerpen van 3D objecten op: Meubels tekenen met SketchUp
Voor tuinontwerp: Tuinen ontwerpen met SketchUp