Muzieknoten leren lezen

noten leren lezen
Wil je muzieknoten leren lezen of oefenen met het herkennen van noten op de notenbalk? Online zijn er handige hulpmiddelen om je muzikale vaardigheden te trainen.
Zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er goede websites en apps om notenschrift te leren lezen, en te oefenen met het herkennen van de verschillende noten. Om de eerste beginselen te leren van bladmuziek, maar ook je snelheid te trainen als je al enigszins overweg kan met een notenbalk. In onderstaand overzicht vind je een aantal goede websites en apps waarmee je je kennis en vaardigheden op het gebied van noten lezen kunt uitbreiden en verbeteren.

Noten lezen in het Engels
Veel goede websites zijn in het Engels. Dat hoeft geen probleem te zijn; de noten heten in het Engels hetzelfde. Het is wel handig om te weten dat Treble clef G-sleutel betekent en Bass clef F-sleutel. Een sharp note is een noot met een kruis ervoor, een flat note is een noot met een mol ervoor.

Khan Academy Music Basics
Khan Academy is een platform dat online lessen biedt in allerlei onderwerpen. In de muzieksectie vind je de music basics: twee series met instructiefilmpjes voor de basisbeginselen van noten en ritme, en het leren lezen van bladmuziek. In de filmpjes wordt stap voor stap uitgelegd hoe bladmuziek in elkaar zit, met behulp van tekst en tekens op een notenbalk in beeld. Voorbeelden van een echt orkest laten zien hoe de dingen die je leert in de praktijk klinken.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Music Notation Training
Music Notation Training is een app voor de Chrome browser. Wanneer je deze browser op je computer geïnstalleerd hebt, kun je de app eraan toevoegen. Het programmaatje werkt simpel maar doeltreffend: het laat een aantal noten op de notenbalk zien, en je moet aangeven welke noten dit zijn. De app houdt bij hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Je kunt oefenen met verschillende sleutels. Ook kun je kiezen of je oefent met losse noten of met akkoorden. De app heeft ook een functie waarmee je je muzikale gehoor kunt trainen. Je krijgt dan een noot te horen en moet aangeven welke dit is.
Platform: Google Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Sight Reading Trainer
Zeer eenvoudige online tool om jezelf te oefenen in het lezen van noten. Er wordt een stuk bladmuziek getoond, en op de pianotoetsen onder in het beeld druk je op de juiste toets.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Musictheory.net
Op de website Musictheory.net vind je een groot aantal gratis lessen in muziektheorie en gratis oefeningen om jezelf te trainen. Samen bieden de lessen een basiscursus bladmuziek lezen. Je leert de verschillende noten te identificeren, inclusief kruizen en mollen, en je leert van alles over tempo, intervallen, triaden en akkoorden. De lessen zijn voorzien van geluidsfragmenten om de theorie te verduidelijken.
Platform: Online. Er is ook een betaalde app voor iOS met nog meer lessen en oefeningen.
Taal: Engels. Je kunt kiezen uit Amerikaanse of Britse terminologie.
Gratis: Ja.

Music Tutor (Android)  |  Music Tutor (iOS)
Met deze app train je je vaardigheden op het gebied van bladmuziek lezen. De app biedt ook een korte uitleg van de G-sleutel en de F-sleutel. Wanneer je die een beetje kent, kun je beginnen met oefenen. Je krijgt steeds een notenbalk te zien met één noot erop. Je moet aangeven welke noot dit is. De moeilijkheidsgraad kun je zelf instellen. Wanneer je er te lang over doet of teveel fouten maakt, ben je 'af'. Na afloop kun je je foute antwoorden bekijken en krijg je het juiste antwoord te zien.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Muzieklerenlezen.nl
Lees en leer je het liefst in het Nederlands, dan kun je terecht op de website muzieklerenlezen.nl. Deze site biedt zestig gratis basislessen over bladmuziek en noten leren lezen. Ook kun je hier gratis oefenen met het herkennen van noten en het herkennen van de duur van de noten. Meer lessen zijn toegankelijk als je een betaald abonnement neemt.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Name That Note (Android)  |  Name That Note (iOS)
Zowel voor iOS als voor Android is er een app die Name That Note heet. De apps zijn niet van dezelfde maker, maar de inhoud is vergelijkbaar: het zijn allebei eenvoudige apps die je laten oefenen in het herkennen van noten op de notenbalk. Je krijgt een noot of een aantal noten te zien en door middel van meerkeuze moet je aangeven welke noot dit volgens jou is. Je kunt kiezen of je wilt oefenen met de G-sleutel of de F-sleutel. Aan het eind van de sessie krijg je je score te zien.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Sonid
Speelse educatieve app om je zelfstandig te verdiepen in muziektheorie. Muziek leren begint hier met het kennismaken met noten, toonsoorten, akkoorden en andere muziekbegrippen. Je krijgt een korte uitleg te zien en gaat daarna oefenvragen beantwoorden. Elk afgerond lesje brengt je naar een volgend lesblok, waarbij je stap voor stap verder komt. Sonid is gerealiseerd door de Nederlandse gitaardocent Martijn Michel.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en Pro account met meer opties.

 

Gehoortraining

Toned Ear
Op Toned Ear kun je je muzikale gehoor trainen door verschillende toonsoorten, toonladders en akkoorden te leren herkennen. De website is sober en schools van opzet, en geschikt als leermiddel voor docenten. Je kunt gericht je oefeningen samenstellen door verschillende opties te kiezen. Een goede beheersing van Engelse muziektermen is wel vereist.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Meludia
Meludia is een web-app waarmee je je muzikale gehoor kunt trainen. Door regelmatige training belooft Meludia je niet alleen beter naar muziek te leren luisteren, maar zou het ook makkelijker worden om muziek te leren lezen. Je traint hiermee dus de vaardigheden die het noten lezen makkelijker maken, in plaats van dat je het noten lezen zelf traint. Dit trainen doe je door allerlei soorten oefeningen. De oefeningen dwingen je om heel secuur te luisteren naar de fragmenten die je te horen krijgt. Het niveau loopt op van vrij eenvoudig tot behoorlijk pittig. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de grafische vormgeving van de oefeningen: iedere oefening is een klein kunstwerkje op zich.
Platform: Online.
Taal: Engels, Frans en andere talen.
Gratis: Enkele gratis oefeningen. Tegen betaling is het gehele programma verkrijgbaar.