Wachtwoord op de computer zetten

wachtwoord computer
Een wachtwoord instellen op een computer of laptop met Windows 10, 8 of 7 is eenvoudig, en geen overbodige luxe. Huisgenoten kunnen niet ongevraagd aan je spullen zitten, en het voorkomt misbruik - identiteitsdiefstal - als een laptop wordt gestolen.


Deel je de computer met anderen? Maak gebruikersaccount aan
Als je een Windows computer gebruikt met meerdere mensen is het handig als iedereen een eigen login heeft. Via een wachtwoord heeft elke gebruiker van de PC dan alleen toegang tot zijn eigen documenten, surfgeschiedenis en instellingen. Kijk voor het instellen van hiervan op: Gebruikersaccount aanmaken

Check voor het maken van wachtwoorden: Wat is een veilig wachtwoord?

Wachtwoord instellen in Windows 10

In Windows 10 log je standaard in met je Microsoft account. Als je het wachtwoord hebt uitgeschakeld kun je het alsnog instellen. Je kan ervoor kiezen om in te loggen met een wachtwoord of pincode. Voor aanraakschermen kan een afbeeldingswachtwoord met gebaren worden ingesteld.
 1. Ga naar Start en typ in: wachtwoord.
 2. Klik op Uw wachtwoord wijzigen.
 3. Er wordt nu een app geopend met alle wachtwoordmogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om een pincode te gebruiken. Op aanraakschermen kan een afbeeldingswachtwoord met gebaren worden ingesteld.

Wachtwoord instellen in Windows 8.1

In Windows 8.1 log je standaard in met je Microsoft account. Als je het wachtwoord hebt uitgeschakeld kun je het alsnog instellen. Je kan ervoor kiezen om in te loggen met een wachtwoord, pincode. Voor aanraakschermen kan een afbeeldingswachtwoord met gebaren worden ingesteld.
 1. Ga naar het blokjesscherm en typ in: wachtwoord.
 2. Klik op Instellingen.
 3. Klik op Uw wachtwoord wijzigen.
 4. Er wordt nu een app geopend met alle wachtwoordmogelijkheden.

Wachtwoordherstelschijf maken in Windows 10

Als je gebruik maakt van een locaal account - dat wil zeggen dat je niet inlogt met je Microsoft account - kun je een Wachtwoordherstelschijf aanmaken. Deze kun je gebruiken om je wachtwoord te herstellen als je het vergeten bent.
 1. Plaats een USB-stick in de computer.
 2. Ga naar Start en typ in: wachtwoordherstel.
 3. Klik op Een wachtwoordherstelschijf maken.
 4. Volg de instructies.

Wachtwoordherstelschijf maken in Windows 8.1

Als je gebruik maakt van een locaal account - dat wil zeggen dat je niet inlogt met je Microsoft account - kun je een Wachtwoordherstelschijf aanmaken. Deze kun je gebruiken om je wachtwoord te herstellen als je het vergeten bent.

 1. Plaats een USB-stick in de computer.
 2. Ga naar het blokjesscherm en typ in: gebruikersaccounts.
 3. Klik op Instellingen > Gebruikersaccounts.
 4. Klik op Een wachtwoordherstelschijf maken.
 5. Volg de instructies.