Grote bestanden versturen

grote bestanden versturen
Grote bestanden versturen - zoals video's en mappen foto's - is niet handig via e-mail: je kunt het beter verzenden via een online service. Er zijn uitstekende webdiensten en apps om zware bestanden gratis te verzenden, of te streamen.Online grote bestanden verzenden

Stuur geen mailbom
Grote bestanden mailen is niet handig: mailservers blokkeren bestanden die groter zijn dan een bepaalde limiet, en de mailbox van de ontvanger kan vol raken. Kortom: maak gebruik van een online file transferdienst. Meestal kun je daarmee meerdere bestanden in één keer verzenden, en ontvang je een bericht als de ontvanger het bestand gedownload heeft.

Kijk voor een handleiding om videobestanden kleiner op te slaan op: Video verkleinen
Hoe werkt het?
De webdiensten op deze pagina bieden een gratis service om bestanden te versturen, meestal zonder registratie. Naast de gratis service zijn er vaak betaalde opties voor het versturen van ultra grote bestanden of het permanente opslaan van je bestanden.

Hoe kan ik een groot bestand versturen?
  1. Uploaden: je upload het bestand naar een webdienst, je geeft het e-mailadres op van de ontvanger, en deze krijgt via de e-mail een link om het bestand te downloaden. Soms krijg je een code of een link om zelf door te sturen. De ontvanger kan het bestand ophalen wanneer het uitkomt. Er geldt een limiet voor de grootte van het verzonden bestand.
  2. Streamen: via een webdienst maak je een verbinding met de computer van de ontvanger, en het bestand wordt direct overgestuurd. Deze manier werkt sneller, en maakt het mogelijk om gratis bestanden te versturen van 10GB, 20GB of groter. Je moet wel tegelijk met de ontvanger van je bestand online zijn.

Grote bestanden streamen

JustBeamIt
Bij deze dienst wordt een bestand niet opgeslagen op internet, maar direct naar de computer van de ontvanger gestuurd. Je moet wel allebei online zijn, en JustBeamIt open hebben in de browser. Het werkt eenvoudig: sleep een bestand op de pagina, en klik op Create Link. Stuur de link naar de ontvanger. Deze heeft nu 10 minuten om het bestand te downloaden. Je ziet wanneer het downloaden klaar is.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Geen limiet.

Send Anywhere
Deze dienst biedt verschillende manieren voor het delen van grote bestanden: zowel via streaming als via uploaden en sturen van een downloadlink. Het streamen werkt met een code, die je doorstuurt aan de ontvanger om de transfer te starten. Send Anywhere is een professionele dienst met snelle servers, en apps voor iOS en Android. Het is wel nodig om je te registreren.
Platform: Online, Chrome extensie, iOS, Android.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Onbeperkt streamen, uploaden gratis tot 10GB.

Grote bestanden verzenden via uploaden

OneTime
Via OneTime kun je één keer een versleuteld bestand naar iemand sturen. Na het uploaden krijg je een link om door te sturen. Het bestand wordt opgeslagen met JS encryptie en wordt na één keer kijken verwijderd.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: 10 MB.

SendSpace
SendSpace is een vlotte dienst om bestanden te versturen, waarbij je een korte omschrijving kunt toevoegen. Voor grote gebruikers is er een gratis desktop tool, om de uploads beter te organiseren.
Platform: Online, Android.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 300 MB.

Uploadfiles.io
Bij deze dienst kun je bestanden uploaden, en ontvang je een korte link om door te sturen. Zo'n link ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://ufile.io/123456. De bestanden blijven 30 dagen online.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 5GB.

WeTransfer
Nederlandse dienst om alle soorten bestanden te versturen. De geadresseerde krijgt een link toegestuurd, waarmee het verstuurde document gedownload kan worden. De bestanden blijven 2 weken online. WeTransfer heeft ook apps voor diverse platforms.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 2GB.