Excel bestanden openen

pdf
XLS en XLSX bestanden zijn spreadsheets - rekenbladen - die gemaakt zijn met Microsoft Excel. Excel is een onderdeel van het kantoorpakket Microsoft Office. Dit soort bestanden kan worden geopend met Excel, maar ook met andere programma's.XLS is het bestandsformaat van Excel-versies tot Excel 2007. Vanaf Excel 2007 zijn XLSX en XLSM (spreadsheet met macros) geïntroduceerd, en is XLSX de standaardindeling. Oude XLS bestanden zijn altijd te openen in nieuwere versies van Excel.

Openen van XLS en XLSX bestanden

Google Documenten
Google Documenten is een online kantoorpakket dat ook XLS en XLSX bestanden kan openen. Je kunt de documenten hierin bewerken en downloaden in verschillende formaten, zoals Excel en PDF. De app Google Sheets biedt dezelfde mogelijkheden voor Android en iOS toestellen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Google account nodig.

DocsPal
Deze online viewer kan XLS en XLSX bestanden openen: na uploaden wordt het bestand direct getoond. Bewerken is niet mogelijk. Je kunt het document wel wel printen of converteren naar - bijvoorbeeld - PDF.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Geen registratie nodig.

LibreOffice
LibreOffice is een gratis kantoorpakket, dat vergelijkbaar is met Microsoft Office. Dit pakket bevat een spreadsheetprogramma dat sterk lijkt op Excel: Calc. Hierin kunnen XLS en XLSX bestanden worden geopend en bewerkt. De documenten kunnen ook weer worden opgeslagen als Microsoft Excel-bestand.
Platform: Windows (alle versies), Mac en Linux.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

Kijk voor meerdere online alternatieven voor Excel op: Online spreadsheets

XLS openen op een Mac, iPhone en iPad

Numbers (Mac) | Numbers (iOS)
Numbers is het spreadsheet-programma van Apple dat beschikbaar is voor Mac, iPhone en iOS. Je kunt het programma installeren op een Apple-toestel, maar ook online gebruiken in iCloud. Numbers kan XLS en XLSX bestanden openen en bewerken. De bestanden kunnen zonodig ook worden geëxporteerd als XLSX. Hier voor kies je Archief > Exporteer naar > Excel.
Platform: Mac, iOS, iCloud.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

XLS en XLSX openen op een Android toestel

Google Spreadsheets (Android)
Google Spreadsheets is onderdeel van het online kantoorpakket van Google. Hiermee kun je ook XLS en XLSX bestanden openen en bewerken. De documenten kunnen worden opgeslagen in verschillende bestandstypen, zoals Excel en PDF. V
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Google account nodig.

XLS omzetten naar PDF

Met een programma:
XLS en XLSX bestanden kunnen worden omgezet naar PDF met Excel (Microsoft Office), Calc (LibreOffice) en Numbers. Gewoonlijk kies je hiervoor in het menu Bestand > Exporteren als PDF of Archief > Exporteer naar > PDF.

Met een online dienst:
Google Documenten en iCloud kunnen XLS en XLSX omzetten naar PDF.
Deze online diensten kunnen bestanden converteren zonder registratie: CloudConvert en DocsPal.

XLS omzetten naar XLSX

Met een programma:
XLS bestanden kunnen worden omgezet naar XLSX met Excel (Microsoft Office), Calc (LibreOffice) en Numbers. Gewoonlijk werkt dit door in het menu te gaan naar Bestand > Opslaan als.... Vervolgens kies je XLSX in de lijst met mogelijke bestandsindelingen. Numbers exporteert XLSX-bestanden via Archief > Exporteer naar > Excel.

Met een online dienst:
Google Documenten en iCloud kunnen XLS omzetten naar XLSX.
Deze diensten werken zonder registratie: CloudConvert en DocsPal.