PDF bewerken

pdf
Wat heb je nodig om een PDF te bewerken? Overzicht van de mogelijkheden om PDF's te wijzigen met een tekstverwerkingsprogramma, gratis PDF-software en online PDF-tools.PDF bewerken? Er is meer dan Adobe Acrobat Pro
PDF's zijn documenten die allereerst bedoeld zijn om te lezen en te printen. Niet om te bewerken dus. Toch wil je misschien wel eens een PDF aanpassen, bijvoorbeeld om er pagina's uit te halen of om een PDF-formulier in te vullen (als het niet invulbaar is gemaakt). Voor die acties zijn er programma's beschikbaar, zoals het professionele Adobe Acrobat Pro: een prijzig pakket. Vandaar: een overzicht van de mogelijkheden voor het bewerken van een PDF met standaard tekstverwerkingsprogramma's, gratis software en online PDF-tools.

Kijk voor het samenvoegen van PDF's op: PDF samenvoegen.
Voor het maken van een invulbare PDF: PDF invulbaar maken

PDF bewerken met kantoorsoftware

Word

Microsoft Word 2016/2013 kan PDF's openen, en zet ze daarbij automatisch om naar een tekstdocument. Dit gaat prima bij eenvoudige documenten. Je kan vervolgens alles met de tekst doen, alsof het een gewoon tekstbestand is. Het bestand is weer op te slaan als PDF via Bestand > Opslaan als > PDF. Let op: een complexe layout, bijvoorbeeld met tabellen, blijft bij het omzetten niet intact.

LibreOffice

Het gratis kantoorpakket LibreOffice opent PDF's automatisch in Draw, het tekenprogramma. Ook bij complexe documenten blijft de layout daarbij meestal intact. Om het perfect te krijgen zul je wel de lettertypes op je computer moeten installeren die in het document worden gebruikt. De PDF is geheel bewerkbaar: alle teksten zijn aan te passen in aparte tekstboxen. Je kunt ook nieuwe tekstboxen toevoegen.

Voorvertoning

Voorvertoning is de standaard PDF-viewer op de Mac, die een aantal aanpassingen kan maken: pagina's invoegen of verwijderen, samenvoegen van verschillende PDF's, tekst toevoegen en een handtekening plaatsen. Bestaande teksten kun je niet editen, maar je kunt ze onzichtbaar maken door er een blokje overheen te plaatsen met de achtergrondkleur, al dan niet met een andere tekst.

Google Drive / Google Documenten

Als je gebruik maakt van Chrome en Google Documenten kun je een extensie installeren om PDF's te bewerken: DocHub. Na het installeren open je een PDF in Google Documenten, en klik je op Openen > DocHub. Nu is de PDF te bewerken: je kunt o.a. pagina's uit PDF's halen, formulieren invullen, ondertekenen en tekst invohttps://chrome.google.com/webstore/detail/dochub-sign-pdf-from-gmai/mjgcgnfikekladnkhnimljcalfibijhaegen.

Online PDF programma's

PDF Escape
Met PDF Escape kun je snel een PDF bewerken. Dit is er mogelijk: pagina's invoegen of verwijderen, een tekst of alinea onzichtbaar maken (whiteout), een tekst of afbeelding invoegen. Bestaande teksten kun je niet wijzigen, maar je kan er wel een blokje overheen zetten met een andere tekst. PDF Escape werkt geheel online: na het uploaden kun je de PDF aanpassen en daarna weer downloaden naar de computer.
Platform: Online
Taal: Engels.

LightPDF
LightPDF is een website met verschillende online PDF tools, waaronder converters om PDF's om te zetten naar een ander type bestand. Ook zijn er tools voor o.a. het splitsen, samenvoegen en ontgrendelen van PDF's. LightPDF werkt vlot, en biedt goede resultaten. Je kunt een omgezette of bewerkte PDF direct downloaden, en er gelden geen beperkingen bij de grootte van de bestanden.
Platform: Online
Taal: Nederlands.

Gratis PDF software


PDF Mate PDF Converter Free
Klein programma dat een PDF kan omzetten in o.a een Word- of tekstbestand. De opmaak van eenvoudige documenten wordt goed omgezet, maar complexe layouts blijven niet intact. Dit programma kan ook meerdere PDF's tegelijk verwerken, en PDF's omzetten naar ePub (om te gebruiken op e-readers).
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engles.
Gratis: Ja.

PDF-XChange Viewer
Handig, klein programma om PDF's te openen en kleine wijzigingen te maken: o.a. teksten markeren, notities toevoegen en formulieren invullen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

PDF beveiliging verwijderen

Als een PDF-bestand niet beveiligd is kun je de tekst gewoon selecteren en kopiëren. Als er een owner password op zit is dat niet mogelijk: het bestand is dan beveiligd tegen bewerken, kopiëren en printen. Deze beveiliging kun je verwijderen met Unlock-software. Een user password - een wachtwoord dat nodig is om een PDF te kunnen lezen - kan niet op deze manier verwijderd worden.

Unlock-PDF
Deze website verwijdert de PDF-beveiliging tegen bewerken, kopiëren en printen. Geen registratie nodig.
Platform: Online.
Taal: Engels.

PDF metadata wijzigen

BeCyPDFMetaEdit
Klein programma om de metadata van een PDF te wijzigen, zoals auteur, titel, onderwerp en trefwoorden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.