Lettertypes herkennen

lettertypes herkennen
Mooi lettertype gezien, maar geen idee hoe het heet? Het identificeren van een font kan een tijdrovende en uitdagende klus zijn. Deze apps kunnen hierbij helpen, en alternatieven vinden die lijken op het gewenste lettertype. Je kunt een afbeelding automatisch laten analyseren, of een website gebruiken waarbij je bladert door kenmerken van lettertypes.Apps voor herkenning van lettertypes

Adobe Capture
Deze app is handig wanneer je al gebruik maakt van Adobe software. Je moet ingelogd zijn bij Adobe om de font herkenning tool te vinden. Richt de camera op een tekst, kies Lettertypen en druk op de tekst in het beeld om aan te geven wat je wil analyseren. De app zoekt automatisch naar de beste matches in de Adobe Font Library.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Adobe account nodig.
Lettertypes herkennen met een app
Find my Font
Ook met de app Find my Font kun je een foto maken van een tekst in een gewenst lettertype (of een opgeslagen foto kiezen). Er wordt een lijst getoond van lettertypes die gelijkenis hebben met het lettertype op de foto. Er worden zowel commerciële als gratis fonts getoond.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Lettertypes herkennen in een afbeelding

Let op: hoe meer letters je van het lettertype hebt, hoe beter je kunt zoeken en vergelijken.
De meest kenmerkende lettervormen zijn te vinden in deze reeks: A, E, G, M, Q, R, S, a, e, f, g, r, s, t, &

Font Identifier
Upload een afbeelding met een lettertype, en deze online tool gaat zoeken naar lettertypes bij Font Squirrel die erop lijken. De Font Squirrel database biedt honderden gratis lettertypes, die ook gebruikt kunnen worden in commercieel werk.
Platform: Online. Werkt ook op mobiel.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Identifont
Deze tool stelt een reeks vragen over het lettertype dat je probeert te identificeren, zoals de vorm van de letters, de aanwezigheid van schreven en andere kenmerken. Op basis van de antwoorden geeft Identifont een lijst met lettertypes. Hoe meer letters je van het lettertype hebt, hoe beter het resultaat.
Platform: Online. Werkt ook op mobiel.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

WhatFontis
Ook deze website werkt met het uploaden van een foto van het onbekende lettertype. Er volgen enkele stappen, waarin je aangeeft welke letters er te zien zijn. Er volgt een lijst met lettertypen die erop lijken, gesorteerd op commerciële fonts, gratis fonts en Google Fonts.
Platform: Online. Werkt ook op mobiel.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

What the Font?
Hier kun je een afbeelding uploaden of de URL van een afbeelding invoeren. WhatTheFont gaat vervolgens automatisch aan de slag om een of meerdere lettertypes te herkennen. Je krijgt een lijst te zien met lettertypes die erop lijken. Klik op de gevonden lettertypes voor ​​meer informatie en licenties.
Platform: Online. Werkt ook op mobiel.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Lettertypes herkennen in een website

  PC met Chrome Browser:
 1. Selecteer in de webpagina een stukje tekst met het lettertype dat je wil weten.
 2. Klik op de rechtermuisknop en kies Inspecteren.
 3. Kijk in de kolom Stijlen (style). Bij font-family wordt het lettertype vermeld.
 4. Vaak wordt een groep aangegeven, zoals in het voorbeeld: Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif. Dit betekent dat Helvetica Neue het lettertype van eerste keus is. Is deze niet op het apparaat aanwezig dan wordt de volgende gekozen, etcetera.
  Macbook met Safari:
 1. Ga naar Safari > Instellingen.
 2. Vink onderaan aan: Toon Ontwikkel-menu in menubalk .
 3. Selecteer in de webpagina een stukje tekst met het lettertype dat je wil weten.
 4. Ga in het menu boven naar Ontwikkel > Toon webinfovenster.
 5. Kijk in de kolom Stijlkenmerk (style). Bij font-family wordt het lettertype vermeld.
 6. Vaak wordt een groep aangegeven, bijvoorbeeld: Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif. Dit betekent dat Helvetica Neue het lettertype van eerste keus is. Is deze niet op het apparaat aanwezig dan wordt de volgende gekozen, etcetera.

Font forums

Als je alles hebt geprobeerd maar nog steeds geen clou hebt kun je een foto van het lettertype uploaden naar een forum, zoals het WhatTheFont-forum of het DaFont-forum. Met een beetje geluk helpen kenners om het font alsnog te identificeren.