Hoe veilig is internetbankieren?

veiligheid internetbankieren
Internetbankieren is niet 100% veilig, maar wie oplettend blijft loopt weinig gevaar. Het grootste risico is oplichterij en phishing: het aftroggelen van wachtwoorden.


Nederlandse en Belgische banken maken gebruik van goed beveiligde systemen, die aan elke transactie een uniek nummer meegeven. Als er schade ontstaat door inbreuk op je account - bijvoorbeeld door skimming - dan wordt dit gewoonlijk vergoed door de bank. De schade wordt niet vergoed als je zelf je beveiligingscodes afgeeft aan oplichters.

Phishing
Phishing is het grootste risico van internetbankieren: valse e-mails, waarmee beveiligingscodes worden afgetroggeld. Bijvoorbeeld door je naar een valse website te lokken, die er net zo uitziet als de website van de bank. Hoe herken je een valse e-mail? Meestal hebben de mails geen persoonlijke aanhef, wordt er gevraagd om direct actie te ondernemen, en bevat de mail een link naar een nep-adres dat lijkt op het webadres van de bank, maar net anders is.

Valse popups of SMS
Als je computer besmet is met malware kan er tijdens het internetbankieren een valse popup verschijnen, waarin bijvoorbeeld gevraagd wordt om een nieuwe pas aan te vragen. Ook komt het voor dat er een SMS wordt gestuurd met de vraag om beveiligingssoftware te installeren. Ga nooit in op dit soort berichten - of ze nu via mail, browser of telefoon binnenkomen - waarin om gegevens of om je pas wordt gevraagd, of die je vragen om extra software te installeren. De bank zal hier nooit om vragen.

Oplichterij
Oplichters kunnen zich voordoen als bankmedewerker of politieagent. Ze kunnen aan de deur komen of opbellen met een verhaal dat internetbankieren is gehackt, en vragen om je wachtwoord, codes of digipas in te leveren. Uiteraard zal een echte bankmedewerker nooit om deze gegevens vragen.

Tips voor veilig internetbankieren

De 5 veiligheidregels voor internetbankieren
  1. Houd je beveiligingscodes geheim.
  2. Laat je bankpas nooit door iemand anders gebruiken.
  3. Beveilig de apparaten die je gebruikt bij het internetbankiren.
  4. Controleer je bankrekening.
  5. Neem bij twijfel of incidenten contact op met de bank.
Let op de meldingen van de browser
Bij een beveiligde verbinding is er een hangslot in de browser te zien, en begint het webadres met https. Als hangslot en https in orde zijn betekent dit dat de verbinding betrouwbaar is, en gegevens niet kunnen worden onderschept. De Firefox browser heeft geen hangslot, maar maakt de bedrijfsnaam groen als het veilig is.

Houd je computer up-to-date
Installeer altijd de updates van besturingssysteem, browsers en andere programma's.
Windows doet dit automatisch: Automatische updates.

Beveilig je internetverbinding
Schakel de firewall nooit uit, en zorg voor beveiliging van een draadloos netwerk.
Zie ook: WiFi installeren.

Ga zorgvuldig om met wachtwoorden
Gebruik veilige wachtwoorden, en laat ze niet slingeren. Zie ook: Wachtwoorden onthouden

Mijd publieke computers en Wifi
Ga niet internetbankieren op openbare computers, of via een publiek Wifi netwerk: dit is onveilig. Gebruik hiervoor buitenshuis mobiel internet, of ga op internet via een VPN: VPN voor beginners.

De gevaren van mobiel bankieren

Bij mobiel bankieren via een app zijn er minder beveiligingsmaatregelen dan bij internetbankieren via de computer. Toch zijn er minder veiligheidsrisico's, omdat telefoons en apps beter te beveiligen zijn dan computers en browsers. Het grootste risico bij mobiel bankieren is dat je bij het verkopen van een product - bijvoorbeeld op Marktplaats - wordt benaderd door een koper die gegevens vraagt om het bedrag mobiel over te maken, of aan huis komt met een valse bankapp waarmee het bedrag wordt overgemaakt. Uiteraard gaat het dan om het aftroggelen van beveiligingscodes, of wordt er niet betaald.

De 5 veiligheidregels voor mobiel bankieren
  1. Beveilig je telefoon met een pincode.
  2. Ga niet online via een publiek Wifi netwerk. Gebruik dan mobiel internet.
  3. Zorg dat de nieuwste versie van de app automatisch wordt geïnstalleerd.
  4. Houd je beveiligingscodes geheim.
  5. Sluit de app na gebruik af.