Toetsenbord doet raar

toetsenbord doet raar
Werkt het toetsenbord niet goed? Als een toetsenbord vreemde tekens geeft, of geen accenten meer typt is er waarschijnlijk iets mis met de toetsenbord instellingen. Handleiding om het toetsenbord weer normaal te krijgen in Windows.


Toetsenbord geeft verkeerde tekens

Als er plotseling vreemde tekens verschijnen - t6etsenb6rd! - is het toetsenbord of de taal niet goed ingesteld. Waarschijnlijk is er per ongeluk een verkeerde instelling geactiveerd. Je kunt de juiste instellingen terugzetten met deze toetscombinaties:

HERSTELLEN
Klik op Ctrl-links + Shift (wijzigen van toetsenbordindeling) of
Klik op Alt-links + Shift (wijzigen van invoertaal)

Kijk voor het typen van het euroteken op: Euroteken typen

Toetsenbord en taalinstellingen aanpassen

Om te voorkomen dat het probleem zich herhaalt, en je nogmaals moeite moet doen om het toetsenbord weer normaal te krijgen kun je één toetsenbordinstelling en taal instellen op een computer of laptop, en de andere verwijderen:
  1. In Windows 10:
    Ga naar Start > instellingenInstellingen > Tijd en taal > Regio en taal.

  2. In Windows 8:
    Ga naar het blokjesscherm en typ in: invoer. Klik aan de rechterkant op Instellingen. Klik op Invoermethoden wijzigen.

  3. Je ziet nu de talen en toetsenbord instellingen die zijn ingesteld. Laat alleen de juiste toetsenbordinstelling staan: voor de meeste toetsenborden in Nederland is dat Nederlands (Nederland) - Verenigde Staten (internationaal). Voor Belgische toetsenborden is de meestvoorkomende indeling Nederlands (België) - Belgisch (punt). De andere talen en instellingen kun je aanklikken en verwijderen (behalve wanneer je deze gebruikt uiteraard). Ze kunnen dan niet meer per ongeluk geactiveerd worden.

Accenten op letters werken niet

Met de juiste instelling kun je op een QWERTY en een AZERTY toetsenbord een accent typen en daarna een letter: het accent wordt dan op de letter gezet: bijvoorbeeld é en ë. Als op een computer of laptop de accenten nooit hebben gewerkt is waarschijnlijk het juiste toetsenbord nog niet ingesteld. Dit is eenvoudig op te lossen. Kijk voor een handleiding op: speciale tekens invoegen.

Letters veranderen in cijfers

Waarschijnlijk staat per ongeluk de NumLock-toets aan.
Herstellen: klik op de NumLock-toets. Op toetsenborden waar de NumLock-toets een combinatietoets is moet je tegelijkertijd de Fn-toets en de NumLock-toets indrukken.