Schermtoetsenbord

schermtoetsenbord
Op onveilige Windows computers kun je gebruik maken van het schermtoetsenbord. Dit online toetsenbord is aanwezig in Windows 10, 8 en 7. Wat je op een virtueel toetsenbord intoetst kan niet worden onderschept door anderen.


Veilig op openbare computers
Publieke computers - zoals internetcafé's, hotels en buurthuizen - zijn vaak onveilig. Er kan een keylogger zijn geïnstalleerd: software die de aanslagen op het toetsenbord registreert. Hiermee kunnen persoonlijke gegevens worden onderschept, zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Kortom: het is niet verstandig om in te loggen op - bijvoorbeeld - je e-mail, bank of Facebook-account. Als er geen andere mogelijkheden zijn is het verstandig om gebruik te maken van het Online Screen Keyboard (OSK).

Kijk voor antivirus en malware bescherming op: Virusscanners

Het schermtoetsenbord gebruiken

  Windows 10:
 1. Ga naar Start starten typ in: osk.
 2. Of gebruik de sneltoetscombinatie: Windows-toets + Ctrl + o (kleine letter O)
 3. Klik op Schermtoetsenbord.
 4. Het online toetsenbord verschijnt.
  Windows 8:
 1. Ga naar het blokjesscherm typ in: osk.
 2. Klik op Schermtoetsenbord.
 3. Het online toetsenbord verschijnt.

schermtoetsenbord

Wanneer is het aan te raden om het schermtoetsenbord te gebruiken?
Bij het invoeren van wachtwoorden en persoonlijke gegevens op openbare computers.

Hoe veilig is het schermtoetsenbord?
Als je gebruik maakt van het virtuele toetsenbord wordt de computer aangestuurd via muisklikken. Een gewone keylogger kan dan geen toetsaanslagen vastleggen. Alleen zeer gespecialiseerde software is in staat om te traceren wat er op een schermtoetsenbord gebeurd. In dat geval wordt de activiteit op het beeldscherm vastgelegd door screenshots te maken.

Online toetsenbord sneltoets

Het is ook mogelijk om het schermtoetsenbord vast te maken aan de taakbalk, zodat het met één muisklik kan worden geopend.
  Windows 10, 8 en 7:
 1. Open het schermtoetsenbord (zie boven).
 2. Klik met de rechtermuisknop op het virtueel toetsenbordschermtoetsenbord-icoon in de taakbalk en kies Aan taakbalk vastmaken.