Inkt besparen

inkt besparen
De handigste tips om printerinkt te besparen: zet de printer op zwart-wit, maak afdrukken van webpagina's zónder toeters en bellen, en kies het meest zuinige lettertype.Standaard printen in zwart-wit

Standaard staan printers ingesteld op het maken van kleurenafdrukken. Maar voor veel prints is zwart-wit goed genoeg. Door het standaard instellen van de printer op zwart-wit druk je zuinig af, en kun je - uiteraard - alsnog de kleuren aanzetten voor een kleurenprint.

Kijk voor het zuinig instellen van je mobiel op: batterij bespaartips voor Android en iPhone
  In Windows 10 en 8:
 1. Ga naar Start start of het blokjesscherm en typ in: print.
 2. Klik op Printers en scanners (of Apparaten & Printers).
 3. Je ziet een lijst met geïnstalleerde printers. Bij de standaardprinter staat gewoonlijk Verbonden. Klik deze printer aan.
 4. Klik op Beheren > Voorkeursinstellingen voor afdrukken.
 5. Er wordt een pagina met instellingen geopend. Deze zijn niet voor elke printer hetzelfde, het kan dus even zoeken zijn.
 6. Kies voor Afdrukken in grijstinten / zwart-wit.
 7. Bij Afdrukkwaliteit kun je het gebruik van inkt nog verder verminderen door te kiezen voor concept, lage kwaliteit of snel.
 8. Toepassen.
 9. De printer staat nu standaard op zwart-wit. Als je in kleur wil afdrukken kun je bij het printen de instellingen wijzigen door te kiezen voor Afdrukken - Eigenschappen. Na deze afdruk wordt de printer dan weer teruggezet naar zwart-wit.
  In Mac OS:
  Let op: niet elke printer ondersteunt zwart-wit.
 1. Ga naar Archief > Druk af.
 2. Het afdrukvenster wordt geopend. Omdat printers verschillend zijn, zijn de afdrukinstellingen niet altijd op dezelfde plek te vinden. Het kan dus even zoeken zijn.
 3. Ga naar Afdrukinstellingen in het drop-down menu onder Richting.
 4. Ga naar Kleur/Mono en vink aan: Mono.
 5. Om deze instelling vaker te gebruiken kun je een Instelling aanmaken.

Webpagina's printen zonder advertenties en menu's

Kijk voor het een handleiding op: Webpagina's printen zonder afbeeldingen

Print Friendly
Deze plugin maakt een extra knop in de browser, waarmee je elke webpagina zuinig kan printen: zonder advertenties, menu's en andere inktvreters. Het werkt eenvoudig: sleep de Print Friendly knop naar de browserbalk, en er wordt een knop aangemaakt. Als je op een webpagina bent die je wil printen klik je op de knop, en er opent een venster met een 'kale' versie. Deze kun je printen, downloaden als PDF of doorsturen per mail.
Platform: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari.
Taal: de button is Nederlandstalig, de website niet.
Gratis: Ja.

Kies een zuinig lettertype

Zuinig printen in Windows
Sommige fonts zijn veel zuiniger bij het printen dan andere. De zuinigste lettertypen die standaard aanwezig zijn in Windows zijn Century Gothic en Times Roman. Vergeleken met het veel gebruikte Arial gebruiken deze bij het afdrukken ruim 25% minder inkt.