Backup maken

backup maken
Het is een drama als je foto's en documenten kwijtraakt door een kapotte harddisk. Toch maken maar weinig mensen regelmatig een backup van hun bestanden. Terwijl het gemakkelijk te doen is: één keer goed instellen, en je hebt er geen omkijken naar.



Backups maken op een externe harde schijf
Om thuis een backup te maken is het handig om een externe harde schijf aan te schaffen. Zo'n extra disk is niet zeer duur, eenvoudig aan te sluiten, en biedt veel opslagruimte voor documenten, foto's en muziek.

Backups maken met Windows
Voor het automatisch maken van backups kun je gebruik maken van Windows, of van een apart backup programma. In beide gevallen stel je zelf in welke mappen en bestanden worden gekopieerd. Daarna wordt op gezette tijden, geheel automatisch een backup gemaakt. Een backup programma werkt op de achtergrond: je merkt er weinig van. Om de backup te maken moet de computer - en de externe harddisk - wel aanstaan.

Online backup?
Er zijn ook online diensten, die een backup maken via internet. Ook dit hoef je maar één keer in stellen. Je hebt dan geen externe harddisk nodig, en de backup wordt buitenshuis bewaard. Kijk op de pagina Backup online voor meer informatie over online backup diensten.

Backup maken met Windows 10

Windows 10 heeft een ingebouwd backup programma.
  1. Sluit een externe harddisk aan, of zorg dat je de gegevens hebt van een netwerklocatie.
  2. Ga naar startStart > startInstellingen.
  3. Ga naar Bijwerken en beveiliging > Back-up.
  4. Klik op Een station toevoegen en kies de externe harddisk, of een netwerklocatie.
  5. Standaard wordt er nu elk uur een kopie gemaakt van de inhoud van je gebruikersmap (C:\Users\gebruikersnaam).
  6. Via Meer opties kun je kiezen van welke mappen een back-up wordt gemaakt, en hoe vaak.
  7. Kijk voor uitleg over het terugzetten van bestanden uit de backup op: Backup terugzetten in Windows 10

Backup maken met Windows 8

Windows 8 heeft een ingebouwd backup programma.
  1. Ga naar het blokjesscherm en typ in: bestand.
  2. Klik aan de rechterkant op Instellingen.
  3. Klik op Bestandsgeschiedenis.
  4. Kies Inschakelen. Er opent nu een Wizard.
  5. Standaard wordt er een backup gemaakt van bibliotheken, bureaublad, contactpersonen en favorieten. Zorg er dus voor dat je belangrijke bestanden in deze mappen staan.
  6. Geef aan waar de back-up wordt geplaatst: bijvoorbeeld op een externe harddisk of een NAS.
  7. Je kan aangeven hoe vaak de automatische backups worden gemaakt, en hoe lang versies van bestanden worden bewaard.
  8. Terugzetten van bestanden gaat ook via Bestandsgeschiedenis. Je kan door de mappen van de backup bladeren, en aangeven wat er teruggezet moet worden.

Backup maken met SyncBack

Backup programma: SyncBack
Platform: Windows (alle versies)
Taal: Nederlands (na installatie kan de Nederlandse taalversie gekozen worden).
Gratis: Ja.

1. Bepaal de mappen waarvan je een backup gaat maken

Open de Windows Verkenner (Windows toets + e) en kijk waar je belangrijke documenten staan. Bijvoorbeeld: de teksten staan in de map Mijn Documenten, MP3's in de map Mijn Muziek, en foto's in de map Mijn afbeeldingen. Organiseer zonodig je bestanden, zodat ze bij elkaar in mappen komen te staan.

2. Bepaal hoe vaak je een backup gaat maken

Bijvoorbeeld: elke dag een backup van de map met documenten, en elke week een backup van de mappen met muziek en foto's. Houd er rekening mee dat de computer en de externe harde schijf aan moeten staan, en dat bestanden die openstaan in programma's, niet mee worden gekopieerd. Het is het handigste om de backup te maken als alle programma's zijn afgesloten, bijvoorbeeld aan het einde van de dag.

3. Aanmaken van backup profielen

  1. Download de freeware versie van SyncBack.
  2. Begin SyncBack te installeren door op het gedownloade bestand aan te klikken. Er wordt o.a gevraagd in welke map je het programma wil installeren.
  3. Het programma wordt geopend. Ga naar Preferences - Languages en kies Dutch voor de Nederlandse taalversie.
  4. Kies Profiel - Nieuw.
  5. Geef het profiel een naam, bijvoorbeeld Dagelijks. Volgende.
  6. Er wordt gevraagd wat voor soort profiel je wil aanmaken. Voor een backup kies je Backup profiel.Volgende
  7. Laat Bron en Bestemming staan op Interne/externe station. Gereed.
  8. Er wordt nu een venster geopend waarin je de map kunt aangeven die je wil backuppen: klik daarvoor op het mapicoon achter Bron.
  9. Kies bij Bestemming de plek waar je de backup wil neerzetten, bijvoorbeeld een externe harde schijf.
  10. Klik op Submappen en bestanden kiezen.
  11. Haal de vinkjes weg bij de mappen die je niet elke dag wil backuppen.
  12. Klik op Wanneer uitvoeren - Planning bewerken.
  13. Er wordt gevraagd of je een restrictie wil verwijderen: Ja. OK.
  14. Als je gebruikersprofielen hebt aangemaakt in Windows, moet je bij Wachtwoord je gebruikersnaam en wachtwoord opgeven.
  15. Als je géén gebruikersprofiel gebruikt kun je dit venster wegklikken.
  16. Je kunt nu aangeven of de backup dagelijks, wekelijks of maandelijks wordt uitgevoerd. Ook de dag het tijdstip kun je zelf kiezen.
  17. Er wordt nu aangeboden om een simulatie te doen, waarin het backupprofiel wordt getest. Je ziet dan een lijst van de bestanden die in de backup zouden worden opgenomen.
  18. In het overzichtsvenster zie je of de simulatie is geslaagd. In dit overzicht kun je in het vervolg zien wanneer de laatste backup is gedaan, en of deze is geslaagd.

Maak nu op dezelfde manier een tweede profiel aan, en noem dit Wekelijks. Maak op de externe harde schijf een map aan: week. Laat hierin bijvoorbeeld een backup maken je mappen met muziek en foto's.

Je hebt nu een dagelijkse en een wekelijkse backup aangemaakt. Mocht de computer stukgaan dan mis je hooguit een dag van je documenten. Ook als een bestand per ongeluk wordt overgeschreven is er altijd een oude versie terug te vinden op de externe harde schijf.

4. Controleren van de backup

Als je SyncBack opent zie je wanneer de laatste automatische backups zijn uitgevoerd. De profielen zijn gemakkelijk aan te passen. Zonodig kun je SyncBack e-mails laten sturen als de backup geslaagd is, of als de backup mislukt is. Via de Windows Verkenner kun je naar de externe harde schijf gaan, en de backups bekijken.

5. Let op waar je bestanden opslaat

Zorg dat je bestanden opslaat in de mappen die gebackupt worden. Wie zijn belangrijkste bestanden op de desktop laat staan kan beter ook een backup van zijn desktop maken. Je kan in een SyncBack profiel ook de hele harde schijf selecteren, en allerlei losse mappen aanvinken: desktop, bladwijzers, e-mailmappen, enzovoorts.