Batterij bespaartips voor Windows laptops

batterij besparen windows
Altijd vervelend: een batterij die leegloopt als je onderweg aan het werk bent. Met deze bespaartips kun je de accuduur van je Windows laptop aanzienlijk verlengen.




Hoe lang gaat mijn batterij nog mee?

batterij windows batterij windows10
Ga met de cursor naar het batterij-icoontje in de taakbalk (rechtsonder), en houdt de cursor er even op. Er verschijnt een venster met schatting van de resterende accuduur.

Langer doen met de accu van je mobiel? Check de batterij bespaartips voor Android en iPhone

Batterij spaarstand

De besparingsstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat wanneer je niet op netstroom werkt, door automatisch het scherm te dimmen en uit te schakelen als je langere tijd niet actief bent. In Windows 10 zorgt de spaarstand er ook voor dat er minder programma's op de achtergrond draaien en pushberichten sturen.

spaarstand windows10
In Windows 10 schakelt de batterijbesparing automatisch in nadat je batterij onder de 20% is gekomen. Daarboven kun je 'm natuurlijk altijd zelf inschakelen. Dit doe je door te klikken op het batterij-icoontje in je taakbalk (rechtsonder) en vervolgens te klikken op het blaadje waar Batterijbesparing bij staat. Je kunt de batterij spaarstand zelf aanpassen door in het instellingenmenu naar het batterijoverzicht te gaan. Daar kun je instellen bij hoeveel procent batterij de batterijbesparing moet inschakelen. Het dimmen van het scherm in de batterijspaarstand kun je hier ook uitschakelen. Dit is echter niet aan te raden, aangezien deze functie juist zorgt voor de meeste batterijwinst.

Windows 8 en 7
In Windows 8 en 7 kun je de batterij spaarstand inschakelen door op het Configuratiescherm naar Energiebeheer te gaan en vervolgens naar Accu instellingen wijzigen. Kies voor Gebalanceerd. De prestaties van je laptop worden dan aangepast aan de hand van de energietoevoer en je laptop zal minder energie verbruiken wanneer je op de accu werkt. Je kunt deze aanpassing handmatig instellen door te klikken op schema-instellingen wijzigen. Hier kun je bijvoorbeeld instellen na hoeveel minuten het beeldscherm wordt gedimd en uitgeschakeld.

Helderheid scherm aanpassen

helderheid aanpassen
Het scherm is de grootste stroomvreter van elke laptop. Het automatisch aanpassen van de helderheid van het scherm is daarom ook de belangrijkste taak van de batterij spaarstand. Maar je kunt de helderheid natuurlijk ook handmatig aanpassen zodra je merkt dat je batterij te snel leeg raakt. Bij de meeste laptops kun je dit eenvoudig doen door de functietoets Fn in te drukken in combinatie met de toetsen waarop je het icoon van een zonnetje ziet. Met het kleine zonnetje zet je de helderheid lager, met het grote zonnetje hoger.

Stroomvreters opsporen

Welke programma's gebruiken de meeste stroom? Ga in Windows 10 naar start Start > instellingen Instellingen > Systeem > Batterij en klik in het overzicht op Batterijgebruik per app. In de lijst worden de grootste stroomvreters bovenaan geplaatst. Het kan ook handig zijn om de kleine verbruikers te checken, om na te gaan of er overbodige programma's verwijderd kunnen worden.

Laat je scherm uitschakelen bij inactiviteit

Ben je even weg van je laptop, zorg dan dat je scherm automatisch uitschakelt na een aantal minuten. Ga naar de Instellingen van je laptop om aan te geven na hoeveel minuten inactiviteit je het scherm uitgeschakeld wilt hebben. In Windows 10 stel je dit in door te gaan naar start Start > instellingen Instellingen > Systeem > Accu en slaapstand. In Windows 8 en 7 kun je dit instellen bij Energiebeheer en vervolgens Accu instellingen wijzigen.

Schakel WiFi en Bluetooth uit

bluetooth uitschakelen
Waneer je WiFi en Bluetooth ingeschakeld laat staan zonder deze functies te gebruiken, verspil je energie. Schakel ze dus uit wanneer je er geen gebruik van maakt. Dit doe je door op het WiFi- of Bluetooth-icoontje te klikken in de taakbalk rechtsonder en vervolgens te kiezen voor uitschakelen.

Extra accu aansluiten

Bij een chronisch tekort aan stroom kun je er over denken om een reserve accu aan te schaffen. Zo'n powerbank verlengt de batterijduur zonder stopcontact, en is niet groter dan een smartphone: handig voor onderweg. Bij de aanschaf van zo'n reserve accu kun je letten op capaciteit (in mAh), oplaadsnelheid en het aantal aansluitingen. Sommige powerbanks zijn zelfs voorzien van een zonnepaneeltje om de accu op te laden met gratis zonne-energie.