Batterij bespaartips voor Android tablets

batterij besparen android
Iedereen die regelmatig een tablet gebruikt kent wel de frustratie van de snel leeglopende batterij. Met deze tips kun je het batterijverbruik van je Android tablet aanzienlijk beperken.
Batterij besparen als je het tablet niet gebruikt

Een veelvoorkomende ergernis bij tabletgebruikers is dat de batterij leegloopt wanneer je het tablet een aantal uren of dagen niet gebruikt. Deze leegloop ontstaat doordat het tablet in de slaapstand toch steeds bezig is met het ontvangen van notificaties en het synchroniseren van informatie. Je kunt dit voorkomen door achtergronddata uit te zetten wanneer je klaar bent met het gebruiken van het tablet.
android instellingen
Op veel toestellen kun je deze functies uitzetten via de instellingen aan de bovenkant van je scherm (veeg van bovenaf omlaag om het menu te openen). WiFi, Bluetooth, GPS en Synchroniseren kunnen worden uitgeschakeld, en de spaarstand ingeschakeld.
Het is ook mogelijk om de power control-widget op je bureaublad te plaatsen. Deze is in veel Android-versies (maar niet alle) te vinden in het widgetmenu, dit is het tabje naast het menu met alle apps. Van daaruit kun je 'm naar je bureaublad slepen.

Langer doen met de accu van je mobiel? Check onze batterij bespaartips voor Android en iPhone

Apps uitschakelen

Wanneer je een app sluit, werkt deze vaak nog door op de achtergrond. Om een app werkelijk uit te schakelen, moet je het menu met actieve applicaties openen en de apps handmatig uitzetten door ze uit beeld te swipen. De meeste toestellen hebben een speciale knop waarmee je dit menu kunt openen, te vinden naast de home- en back-knop. Bij sommige toestellen moet je de home-knop lang ingedrukt houden om het menu te openen.

Meldingen uitschakelen

android meldingen uitzetten
Je kunt ook alleen de notificaties uitschakelen van een of meerdere apps. Als je veel apps op je tablet hebt die meldingen versturen, kun je hiermee al winst behalen. Ga naar Instellingen > Notificaties en vervolgens naar App notificaties. Hier kun je instellen van welke apps je geen meldingen meer wilt ontvangen. Een andere mogelijkheid is om naar Applicatiebeheer te gaan, en daar de app te selecteren die meldingen stuurt. Bij elke app kun je vervolgens de meldingen uitzetten.

Energievreters opsporen

android batterij
Sommige apps en functies kosten veel meer batterijcapaciteit dan anderen. Wil je weten waardoor het snel leeglopen van je accu veroorzaakt wordt, ga dan naar Instellingen en vervolgens naar Batterij. Je ziet dan welke apps en functionaliteiten de meeste stroom kosten.

Automatisch updaten uitschakelen

android playstore updates uitschakelen
Het automatisch updaten van apps is een karwei dat behoorlijk wat stroom kan kosten. Je kunt dit uitschakelen bij Instellingen in de Google Play Store. De Instellingen bevinden zich links van het zichtbare scherm (veeg naar rechts vanaf de linkerkant van je scherm).

Spaarstand inschakelen

spaarstand android tablet
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de meeste achtergronddata en locatieservices van je tablet. Dit betekent dat apps die werken op basis van synchronisatie dit pas gaan doen wanneer je ze opent. Je vindt de spaarstand meestal in het instellingenmenu bij Batterij.

Helderheid beeldscherm aanpassen

android scherm dimmen
Schakel het automatisch aanpassen van de helderheid uit en stel dit handmatig in om energie te besparen. Hoe helderder je beeldscherm, hoe meer stroom dit kost. Je kunt dit instellen door middel van een slider die je vindt bij de instellingen boven in beeld.

Time-out scherm instellen

Hoe eerder je scherm donker wordt bij inactiviteit, hoe zuiniger dit is voor je batterij. Je kunt dit aanpassen door naar Instellingen te gaan en vervolgens naar Display.

Donkere achtergrond instellen

Veel tablets van nu hebben een AMOLED-scherm. Bij dit type scherm verbruikt een donkere achtergrond minder van de accucapaciteit dan een lichte achtergrond. Kies dus een zo donker mogelijke achtergrond als je stroom wilt besparen.

Extra accu aansluiten

Bij een chronisch tekort aan stroom kun je er over denken om een reserve accu aan te schaffen. Zo'n powerbank verlengt de batterijduur zonder stopcontact, en is niet groter dan een smartphone: handig voor onderweg. Bij de aanschaf van zo'n reserve accu kun je letten op capaciteit (in mAh), oplaadsnelheid en het aantal aansluitingen. Sommige powerbanks zijn zelfs voorzien van een zonnepaneeltje om de accu op te laden met gratis zonne-energie.