Veilig betalen via internet

veilig betalen internet
Webwinkelen is populair, maar betalen is niet altijd veilig. Zo worden er soms klantgegevens gestolen uit webwinkels. Een overzicht van de betaalmogelijkheden en risico's.


Kijk voor antivirus en malware bescherming op: Virusscanners

Veiligste wijze van betalen: Ideal, of zelf overmaken op de rekening

De meeste webwinkels bieden meerdere betalingsmogelijkheden aan. De veiligste manier van betalen is via Ideal, of zelf overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper. Andere wijzen van betalen zijn veilig als ze verlopen via een beveiligde verbinding. In de meeste webwinkels is dat het geval.

Voorkom het stelen van je gegevens

Het grootste risico op dit moment is het stelen van klantgegevens uit webwinkels door hackers. Als je aankopen doet bij een webwinkel maak dan geen account aan, maar vul - als dat mogelijk is - alleen de gegevens in die nodig zijn voor het doen van de aankoop. Je (betaal)gegevens worden dan niet door de webwinkel opgeslagen, en kunnen ook niet gestolen worden.

Ideal

Wie internetbankiert bij ABN AMRO, ASN, Friesland Bank, ING, Rabobank, SNS of Triodos Bank kan vaak betalen via Ideal. Dit is een zeer snelle manier van betalen. Bij het afrekenen wordt je automatisch doorgeschakeld naar de website van de bank, waar de betalingsopdracht al klaar staat. Betalen via Ideal is even veilig als internetbankieren of mobiel bankieren.
Zie ook: Hoe veilig is internetbankieren?

Creditcard

Betalen met een creditcard op internet is veilig, als het verloopt via een beveiligde verbinding. Bij een beveiligde verbinding is er een hangslot in de browser te zien, en begint het webadres met https. Als hangslot en https in orde zijn betekent dit dat de verbinding beveiligd is, en gegevens niet kunnen worden onderschept.

Het komt regelmatig voor dat creditcardgegevens worden gestolen bij inbraken in webwinkels. Ook grote, bekende webwinkels zijn hiervoor niet 100% veilig. Maak daarom - indien mogelijk - géén account aan bij een webwinkel, maar vul alleen de gegevens in voor de aankoop die je doet. Mocht er schade ontstaan door misbruik van je creditcard dan wordt deze wel vergoed door de creditcard maatschappij.
Let op: Geef je creditcardnummer niet door via een onbeveiligde verbinding, en zet het niet in een e-mail. Op die manier kan het nummer worden onderschept. Als een bedrijf vraagt om een creditcardnummer, bijvoorbeeld om een hotelreservering te bevestigen, geef het dan door via de telefoon.

Prepaid betaalkaarten

Een Prepaid creditcard - ook wel debetkaart of debit card genoemd - wordt uitgegeven door een bank/creditcard maatschappijen. Je plaatst een bedrag op de kaart, en kan deze gebruiken als een 'echte' creditcard voor het doen van online en offline betalingen. Iedereen kan een prepaid creditcard aanschaffen, maar de kosten voor o.a het opwaarderen van tegoed kunnen flink zijn.

Paysafecard is te koop in winkels: het is een pincode, waarmee je online aankopen kan doen bij webwinkels en online games. Met de pincode kun je ook online opzoeken hoeveel tegoed je nog over hebt. Na 12 maanden worden er maandelijkse administratiekosten afgeschreven van het tegoed.

Betalen met een automatische incasso

Dit is veilig als het via een beveiligde verbinding gaat. Via een onbeveiligde verbinding kan het rekeningnummer worden onderschept. Bij een beveiligde verbinding is er een hangslot in de browser te zien, en begint het webadres met https. Als hangslot en https in orde zijn betekent dit dat de verbinding beveiligd is, en gegevens niet kunnen worden onderschept.

PayPal

Paypal.nl | Paypal.be
Paypal is een online bank die zich richt op betaaldiensten op internet. Een gratis Paypal-account is eigenlijk een online bankrekening, waar je geld opzet via een bankrekening of creditcard. Bij betalingen hoef je vervolgens alleen je e-mailadres en wachtwoord op te geven. Paypal wordt geaccepteerd bij veel webwinkels, en bij de transacties wordt geen naam of rekeningnummer doorgegeven. Voor internationale betalingen is PayPal zeer betrouwbaar en handig. PayPal biedt kopers ook aankoopbescherming: als een product niet wordt geleverd - of niet aan de omschrijving voldoet - wordt het aankoopbedrag vergoedt. Een nadeel van PayPal is dat tegoeden op een Paypal-rekening niet verzekerd zijn (zoals tegoeden bij een Nederlandse bank). Mocht je account misbruikt worden dan worden gestolen tegoeden niet vergoed.